2021’de Dijital Pazarlama: Bizi Neler Bekliyor

2021 dijital paazarlama trendleri

“2021’de Dijital Pazarlama” başlıklı bu yazıya ulaştığınıza göre muhtemelen internette satışları artırmak, işinizi büyütmek, 2021’de dijital pazarlama veya dijital pazarlama uzmanı gibi aramalar yapmışsınız demektir. Ki bu da şirketinizin pazarlamasını bir üst seviyeye çıkarmaya hazır ya da en azından istekli olduğunuzu gösteriyor. Sizi tebrik ederim.

Peki, bakalım 2021’de dijital pazarlama alanında bizi ne gibi değişiklikler ve yenilikler bekliyor.

Yepyeni bir arama deneyimi, ‘klasik SEO’nun sonu olacak

Bildiğiniz SEO’ya elveda demeye hazırlanın. Çünkü artık klasik SEO eskisi kadar işe yaramayacak; en azından eskisi gibi çalışmayacak. Her şeyde olduğu gibi SEO’da da değişim kaçınılmaz görünüyor.

Evet, peki neymiş bu değişim?

Sesli Arama!

Evet, SEO sesli aramaya yöneliyor. 2018’de her 5 kullanıcıdan 2’si günde bir kez sesli arama kullanmış. Ama durun, daha sıkı bir bilgi vereyim; ComScore’a göre 2020’de tüm aramaların %50’si sesli arama ile yapılacak. Her 2 aramadan biri sesli aramaya dönüyor demek bu… Müthiş bir oran!

Üstelik insanlar bu aramaları sadece cep telefonlarının ya da dizüstü bilgisayarlarının mikrofonlarından konuşarak yapmayacaklar. Hatta internette aramaların %30’u ekranlı bir cihazda bile gerçekleşmeyecek. Ee, nerede gerçekleşecek?

Google Asistan’dan, Siri’den vb. haberiniz var belki ama Google Home ya da Alexa terimlerini duymuş muydunuz? Henüz toplumun büyük çoğunluğu kullanmadı ama muhtemelen bir yerlerden okumuş ya da duymuşsunuzdur. Evet, 2021 ve 2022’den itibaren bu tür cihazlar artık evlerde kendilerine çok daha fazla yer bulacak.

Şu anki ‘SEO uzmanlarının’ olmasını hiç istemedikleri, hatta görmezden geldikleri konulardan biridir bu.

“Neden istemiyorlar?” diye merak edenleriniz olabilir belki.

Eh, düşünün… Sesli arama söz konusu olduğunda 1. sırada olmanın ne önemi var ki? Vatandaş sesli bir arama yapacak ve;

“hafta sonu İzmir’de hava durumu”

“en kolay sebzeli pilav tarifi”

“x semtindeki spor çanta satan en yakın mağaza nerede”

“hololens gözlük nedir”

gibi cümleler kuracak.

Google da bu aramalara cevap vermek üzere herhangi bir bilgiyi sizin sitenizden ya çekecek ya da çekmeyecek; işte hepsi bu kadar!

İkincisi, insanlar web sitenize gitmeyeceğinden sesli aramadan gelen dönüşümler daha düşük olacaktır. En azından pazarlamacılar olarak bunu nasıl çözeceğimizi bulana kadar.

Çünkü yine söylüyorum, Google onlara sadece cevap verecek. İnsanlar çoğu durumda Google Home ya da Alexa gibi asistanların verecekleri kısa sesli cevaplarla yetinecek, işlerini görebilecekler.

2021’de dijital pazarlama’nın hızla büyüyecek altın çocuğu: Sesli Arama (Voice Search)

Tabi pazarlamacılar tarih boyunca hep çağa ayak uydurmayı ve yenilikler karşısında çözümler üretmeyi başarmıştır. Önce tam boy gazete reklamları verirken radyoya adapte oldular. Burada işleri zor sayılmazdı zira radyo pek rekabeti olmayan bir reklam alanıydı (tüm dünya onu dinliyordu).

Derken müthiş bir teknoloji olarak ‘görüntülü radyo’ yani televizyon çıktı ortaya. Orada da izleyicileri kendine hayran bırakan harika reklamlar yayınlamaya başladılar.

Nihayet tüm alışkanlıklarını alt üst eden internet ve hemen akabinde sosyal medya kavramları çıktı karşılarına… web siteleri, bloglar, youtube gibi çılgınlıklar. Her ne kadar başta çok önemsemeyip ciddiye almasalar da tüm dünyanın buraya üşüştüğünü görünce çaresiz buna da ayak uydurmak durumunda kaldılar.

Öyle ya, herkes haberleri takip etmek, çevreleriyle buluşmak, eğlenmek, resimler ve videolarla hayatlarını paylaşmak, ürünleri – fiyatları araştırmak ve alışveriş yapmak için… dahası neredeyse herşey için artık burada toplanıyordu. Google, Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, Pinterest, Snapchat, Amazon ve diğer dijital mecralar.

Eminim buna da bazı çözümler bulunacak. Ama artık başa çıkılması gereken bir de şöyle bir gerçek var; artık değişim çok daha sık, çok daha hızlı ve çok daha yoğun yaşanıyor. Gün geçmiyor ki yeni bir sosyal medya platformu, mobil uygulama, alışveriş sitesi ya da oyun çılgınlığı hızla popülerleşip dünyayı kasıp kavurmasın.

İşte sizi uyarıyorum: Yeni nesil arama motoru iletişim yöntemi Sesli Arama’dır.

Hoşumuza gitsin ya da gitmesin; buna ayak uyduracak şekilde hareket etmeliyiz. Sesli aramada ‘tercih edilecek’ şekilde içerik üretmeliyiz.

Ancak sesli aramaya ‘kötü bir şey’ olarak bakmak yerine, şu açıdan bakarak mutlu olabilirsiniz: Hala piyasanın -dijital pazarlama uzmanı olanların bile- büyük bir çoğunluğu sesli arama konusunu fazla ciddiye almıyor; bu da çoğu SEO uzmanı bu konuya yeterince hazırlıklı olmayacak ve gafil avlanacak demektir.

Bu da rekabette öne geçmek ve sektörünüz “sesi kullanmaya” başlamadan önce sizin bu trafiği kendinize yönlendirmeniz için bir şans anlamına geliyor.

İlginizi Çekebilir: 2020’de SEO ve Google’da Yükselmek için (Kanıtlanmış) Taktikler

Google giderek daha sık ve daha karmaşık algoritma güncellemeleri yapacak

Google sürekli algoritma güncellemeye devam ediyor ve bunu her geçen yıl daha da yoğun bir şekilde gerçekleştiriyor. Moz araştırmasına göre Google son 3 yılda toplam 36 defa algoritma değişikliği yapmış; yani yılda ortalama 12 değişiklik yapıyor.

Panda algoritma güncellemesi ile ülkemizdeki meşhur haber siteleri de dahil olmak üzere tüm dünyada pek çok site sıralamada altüst olmuşlardı.

Bu değişikliklerin amacı ne? Aslında Google’ın tek yaptığı şey kalitesiz veya düşük kaliteli içerik barındıran spam sitelerden kurtulmak.

Kopya içerik de dahil olmak üzere içinde 300 kelimelik yüzlerce ya da binlerce blog yazısı bulunduran siteleri arama sonuçlarında göstermek istemiyorlar.

Bunun için onları suçlayabilir miyiz?

Bakın, Google sadece yapılan sorgulara karşılık sonuçlar listeleyen bir site olmak istemiyor.

Google’ın çok net bir hedefi var: Kullanıcıların en çok sevdiği siteleri sıralamak.

Bunu yaparak insanların kendisine geri dönmelerini ve Google’ı kullanmaya devam etmelerini sağlıyor. Böylece faydalı olmayı sürdürmüş oluyor ve toplam gelirlerini sürekli artırıyor.

2021 dijital pazarlama uzmanı

Şu tabloya bir bakın; 2008 kriz dönemi de dahil olmak üzere tek bir yıl bile gelirleri azalmamış, yerinde saymamış. Sürekli artmış. İşte Google bunu kaliteden ödün vermemesine borçlu. O yüzden kalitesiz işlere taviz vermemesinden veya dalavere ile yükselmeye çalışanlara hemen cezayı kesmesinden daha doğal bir şey olamaz.

İçeriğiniz kaliteli olmalı. Ne hakkında olursa olsun. Yazmış olmak için yazmayacak, yayınlamış olmak için yayınlamayacaksınız. “Haa blog önemliymiş kardeş.. e haydi o zaman bizim de bir blogumuz olsun, karala bir şeyler…” olmaz!

İnternette kazanmak mı istiyorsunuz? Çözüm basit: Faydalı olun!

İnsanların sizi ciddiye almasını istiyorsunuz. O zaman insanları ciddiye alacaksınız. Milyarlarca doları kazanmasının yegane sebebi olarak insanlara daima faydalı ve kaliteli içerik sunmayı hedefleyen Google’ı ciddiye alacaksınız. Kaliteli içerik üreteceksiniz.

Çok kanallı pazarlama yapanlar kazanacak

Multichannel bile değil, artık Omnichannel marketing devri. Şirketinizi büyütmek istiyorsanız 2021’de dijital pazarlama kanallarınızı çoğaltmak ve offline da dahil tüm pazarlama kanallarınızı birbirine bağlamak zorundasınız.

Çoğaltmak derken aslında biraz daha yumuşatarak söyledim. En doğrusu tüm dijital pazarlama kanallarını kullanmaktır.

Artık tek bir pazarlama kanalından yararlanarak büyük bir işletme olamazsınız.

Ne demek istiyorum? Biraz açayım.

Bir pazar hareketliyse tüm satıcılar orada olmak isterler ve herkes o pazardan kendine bir köşe kapmaya bakar. Bugün karlı olan, yani kullanıcılarının gelir elde etmesine katkı sağlayan popüler pazarlama kanalları hızlı bir şekilde doygunluğa ulaşıyor. Haliyle buralarda birçok rakibiniz de olacak demektir.

Bu nedenle bir tek kanala bağlı kalmamanız ve tüm kanallardan yararlanmanız gerekir. SEO’dan içerik pazarlamasına, sosyal medya pazarlamasından ücretli reklamlara ve e-posta pazarlamasına kadar her kanaldan faydalanmalısınız.

Uzun vadede başarılı olabilmek için tek seçeneğiniz bu.

Çünkü tek bir kanal işinizi büyütmek için yeterli olamayabilir. Bir süreliğine çok başarılı olacağınızı varsaysak bile bu çok risklidir. Bu yüzden en güzeli tüm kanalları birleştirmenizdir; işte bu işinizi büyütmeye çok katkı sağlar.

Ayrıca algoritma değişikliği diye bir de bela var başımızda. Biliyorsunuz, siz çalışırsınız didinirsiniz, bu platformdaki varlığınızı güçlendirirsiniz… sonra hop, bir algoritma değişikliği ile bir anda insanların karşısına çıkamıyor olursunuz. Google’da olsun Facebook’ta olsun insanların başına çok defalar bu tip olaylar gelmiştir.

Farklı pazarlama kanallarını kullanmak işte burada sizin can yeleğinizdir. Bir kanalda algoritma değişikliği gibi bir şey olursa, bu size fazla zarar veremez, en azından işiniz çok daralmaz. Çünkü siz çeşitlendirilmiş pazarlama kanallarınız sayesinde diğer taraflardan aynı tempoyla randıman almaya devam edersiniz.

Sözün özü; bir pazarlama türünü ne kadar sevdiğiniz önemli değil. Asla ona güvenmeyin ve tek pazarlama kanalınız olarak burayı kullanmayın. Çok kanallı bir yaklaşımı benimseyin.

Not: Multichannel ve Omnichannel pazarlama hakkında talep olursa ilerleyen zamanlarda ayrıntılı bir yazı yazabilirim belki ama ben yazıncaya kadar merak edenler buradaki yazıdan faydalanabilirler.

Mevcut blog içeriğiniz yetmeyecek

Bundan 15 yıl önce, Google içeriği seviyordu. Yanlış anlamayın, hala seviyor elbette. Ama o zamanlar içeriğe aç – susuzdu resmen. Ve o günlerde ne kadar kaliteli makaleler de üretseniz Google, onları bir tek basit gerçeğe göre sıralıyordu: Google dizinlerinde henüz “içerik yoktu”.

Tabi zaman ilerledikçe, Google artık içerik sıkıntısı çekmez oldu. Hatta artık içinden tercih yapıp ayıkladıkları haddinden fazla içerik olduğunu söylemeliyim.

Bu nedenle, web sitenizi arama sonuçlarında listelemek konusunda gayet seçici davranabilir ve davranıyor da.

O yüzden artık sadece geri bağlantılarla (backlinkler) veya sayfa kodunuzu optimize etmekle kalamazsınız; aynı zamanda son kullanıcı için en iyisini sunmak durumundasınız.

Çünkü Google artık aynı eski sayfaları gösterip durmak istemiyor; çok yetersiz kalmadığı sürece, olabildiğince taze içerikleri derecelendirmeye çalışıyor.

Size bir taktik vereyim: İçerik pazarlaması için 2021’de yapabileceğiniz en güzel çalışmalardan biri eski içeriklerinizi güncellemektir.

İçeriğinizi düzenli olarak güncellemek üzere planlama yapabilirsiniz. (biliyorsunuz, kibar olmaya çalışıyorum… ama bunu yapmalısınız!)

Google aramalarından gelen organik trafiğinizi korumak/artırmak istiyorsanız, belli içeriğe sahip eski bir blogunuz varsa, yayınlanmış içeriğinizi güncellemek için zaman ayırmakta fayda var. Yeni bir blog iseniz bu konuda çok fazla çalışmaya ihtiyacınız yok tabi.

Video içeriği ve ses içeriği (podcast) zirveye çıkacak

Dikkat edin; 2021’de dijital pazarlama çabalarınız yalnızca Google’a odaklı olmasın.

Evet Google şu an yeryüzündeki en büyük arama motoru. Ama tek arama motoru değil. Ve hala ikinci üçüncü sıradaki arama kaynaklarından yüz binlerce lira kazanan işletmeler, freelancerlar var.

Örneğin dünyanın en büyük ikinci arama motoru YouTube’dur. Günümüzde YouTube, milyonlarca kişinin ve bir o kadar şirketin kendi kanallarını oluşturduğu ve tanınmak için bilgiler paylaştığı bir pazarlama platformu olarak kullanılıyor.

Siz de YouTube, Spotify, iTunes, SoundCloud gibi daha az yaygın arama motorlarına yönelik video ve ses (podcast) içerikleri ile ‘aranıp bulunma’ çabalarınızı daha az doygun içerik biçimlerine odaklayabilirsiniz.

Bu kanalların en güzel avantajlarından birisi de öyle büyük pazarlama bütçeleri gerektirmemesidir. Çünkü bu platformlar henüz o kadar pahalı veya rekabetçi ortamlar değiller. Ayrıca ilginç videolar hazırlamak ya da ses kayıtları yapmak için müthiş donanımlı stüdyolara da ihtiyacınız yok.

Akıllı telefonlarınızla bile kendi kayıtlarınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Önemli olan iyi hikayeler yazmaktır.

Tabi ki en ilginç ve farklı hikayeleri üretmek için editör ekibimin sizinle çalışmaya hazır olduğunu keyifle belirtmek isterim. 😉

Ve ister inanın ister inanmayın, insanlar ilginç hikayeleri ve samimiyeti stüdyo kalitesinden çok daha fazla önemsiyor ve tercih ediyorlar.

Yapay Zeka ve Artırılmış Gerçeklik pazarlamaya boyut atlatacak

Evet, Yapay Zeka hayatlarımıza damga vurmaya hazırlanıyor. Bunun pazarlama alanında kullanılmaması da düşünülemez tabi. Gerçekten 2021’de dijital pazarlama çalışmalarımızda yapay zeka bir devrim gerçekleştirebilir.

Halihazırda müşteri deneyimi, kişiselleştirme ve analizler gibi konularda zaten uygulandığını görüyoruz ve 2021’de dijital pazarlama stratejilerimizin gizli bir silahı da olabilir.

Bundan sonra “kişiselleştirme” her zamankinden daha önemli olacak; çünkü müşteriler markalardan mükemmel bir alışveriş deneyimi bekliyorlar. İlginç olan da şu ki tüketicilerin %70’inden fazlası daha kişiselleştirilmiş bir reklam deneyimi için kişisel verilerini paylaşmaktan çekinmiyorlar.

Buna şöyle örnek verebilirim; ben de bir video izlerken ya da makale okurken alakasız reklamlar görmek istemiyorum. Madem reklam izleyeceğim, bari sevdiğim, ilgilendiğim şeylerle ilgili reklamlar göreyim. O zaman bazı reklamları bilerek tıklıyor ya da ‘like’lıyorum ki bir dahaki sefere benzer konular hakkında reklamlar çıksın karşıma.

İşte bu noktada Yapay Zeka, marka ile müşteri arasındaki bağlantı olabilir. Yapay zeka sektörünün 2022 yılına kadar yılda 7.3 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor.

Aynı şekilde Artırılmış Gerçeklik de kullanıcılara ve tüketicilere fazlasıyla ilginç deneyimler sunuyor ve insanlar bunun daha fazlasını kullanmaya hazırlar. Markalar, artırılmış gerçekliği pazarlama stratejilerine şu amaçlarla sunabilirler:

  • Farkındalığı artırmak
  • Bir hikaye anlatmak
  • Müşteri deneyimini geliştirmek
  • Ürünlerini oyunlaştırma yoluyla tanıtmak

Evet, 2021’de dijital pazarlama alanında başka neler olacak ve neler önerebiliriz; gelin hızlı bir bakış atalım.

2021’de Dijital Pazarlama konusunda dikkate almanız gerekenler:

Chatbotları Kullanmayı Deneyin

2021'de dijital pazarlamada chatbotlar

Sohbet robotları diyelim mi? 🙂 Web sitenizdeki ziyaretçilerle etkileşimde bulunmak için sitenize bir chatbot yükleyebilirsiniz.

Yapay zeka basit diyalogları kurabilecek kadar gelişti. Bu sayede chatbotlar ziyaretçilerle basit bir konuşma yapabilecek ve canlı bir müşteri destek temsilcisi gibi en çok sorulan soruları cevaplayabilecek yeteneğe sahip hale geldiler.

Sosyal Medya Hikayeleri – Bu Akımdan Faydalanın

Hikayeler sosyal medya pazarlamasında bu yılın en büyük eğilimlerinden biri olacak. Dikey içerik mobil cihazlar için daha cazip olduğundan, hikayeler kaçınılmaz olarak sosyal ağların çoğunda öne çıkmaya başladı. Tabi ki Instagram bu sosyal ağlar içinde hikayeleri kullanmak için en gözde platform durumunda.

Ayda 400 milyonu aşkın kullanıcı aktif olarak “Hikayeleri” takip ediyor ve görünüşe göre hikayelere normal haber akışından çok daha fazla ilgi gösteriyorlar.

Siz de firmanızın, ürün veya hizmetlerinizin sahne arkasından kesitler sunmak, ilginç kısa videolar paylaşmak, duyurular, geri sayımlar ve eğlenceli anketler yapmak için hikayeleri kullanabilirsiniz. Takipçilerinizin içeriklerini paylaşarak onlardan daha fazla etkileşim de alabilirsiniz.

Paylaşımlarınız profesyonel olmak zorunda da değil, ama yine de bir plan ve strateji kullanmanız gerekli ve faydalıdır. Çünkü daha önce de söylediğim gibi, her alanda olduğu gibi burada da rakipsiz değilsiniz ve çok fazla firma 2021’de dijital pazarlama çalışmalarında bunu kullanacaklar.

Mevcut Müşterileri Daha Fazla Önemseyin

Reel mağazalarınızda nasıl yapıyorsunuz bilmem ama internette mevcut müşterilerinizi memnun etmek, yeni müşterilerin peşinden koşmaktan çok daha fazla faydalar sağlar.

“Gelir elde etmenin en iyi yolu daha fazla müşteri elde etmek değil, mevcut müşterilerinizden daha fazla para kazanmaktır.”

Neil Patel

Ayrıca memnun müşteriler sizin marka avukatlarınız olurlar ve memnuniyetlerini her yerde dile getirirler. Gerçekten! Tek bir sosyal platformda sizi ya da ürününüzü övmeleri bile size yüzlerce yeni potansiyel müşteri kazandırabilir.

Bir pazarlama hunisi oluşturmalısınız. Hayır, ille de bir yazılımcı tutmak zorunda değilsiniz. Eticaret sitelerinizde pazarlama hunileri oluşturabileceğiniz hazır yazılım çözümleri var, bunları kullanabilirsiniz. Kullanımları da kolaydır. İlgilenenlere bu yazılımlardan tavsiye de verebilirim.

Sonuç

Özetle, 2021 gerçekten çılgın bir yıl olacak. Bir zamanlar işe yarayan şeyler, 2021’de artık işe yaramayacak. 2021’de dijital pazarlama bir hayli renkli ve hareketli gelişmelere sahne olacak.

Teknoloji çok yönlü bir şekilde gelişiyor ve hayatlarımızın her alanına giriyor. Makine öğrenmesi ve yapay zeka gibi gelişmeler kapımızı çalarken, bizler de bu hızlı çağa ayak uydurmanın ve satışları artırmak üzere insanların dikkatini çekmek için daha ilginç ve eğlenceli yollar bulmanın mücadelesi içinde olacağız.

Korkmaya, kaygılanmaya gerek yok.

Yukarıda bahsettiğim kavramları ciddiye alır ve 2021’de dijital pazarlama stratejiniz için şimdiden üzerinde çalışmaya başlarsanız, bu yenilik ve değişim süreçlerinden en az hasar ve en fazla faydayla çıkabilirsiniz.

Yorum Yaz