2020’de SEO ve Google’da Yükselmek için (Kanıtlanmış) Taktikler

2021de seo

2020’de SEO ile Google’da yükselmek ve arama sonuçlarında zirvelerde yer almak istiyorsanız bunu iyi okuyun.

İşiniz için internette sayısız sınırsız fırsat vardır. Pek tabi bulunabilirseniz. Göz önünde olabilirseniz. 2020’de SEO üzerine yapacağınız çalışmalar ve dikkat edeceğiniz bazı ayrıntılar ile bu görünürlüğü elde etmeniz zor olmayacak. Google’da yükselmek için taktikler paylaşacağım bu yazı hoşunuza gidecek; o yüzden hiç vakit kaybetmeden dalalım konuya..

Arama sonuçlarında gözünüzü en tepeye mi diktiniz? Güzel. Öyle de yapmalısınız tabi ki akıllı bir işletmeci olarak. Çünkü sonuçta fırsatlar orada. Satış, müşteri, potansiyel müşteri, bulunurluk, karizma, tanınma, görüntülenme, daha çok trafik, şöhret, marka inşası… Hepsi orada!

Google birinci sayfa şehrin en büyün AVM’si gibi. İlk üç sıra da o AVM’nin en canlı köşesinde yer alan en büyük ve en göz alıcı mağazaları… Elbette en fazla insanın uğradığı yerler.

Dünyanın en yüksek ücretlerini kazanan mühendisleri, Google’ın arama sorgularında insanlara sıralayacağı sonuçları belirlemek üzere algoritmalarını sürekli değiştiriyor, geliştiriyor, güncelliyor. Tabi ki bu 2020’de de devam edecek.

Evet, algoritmalar her zaman değişiyor ama özünde olan hep aynı. İşin temelleri aynı kalıyor. Sistemle oynayamazsınız, onu kestirmelerle aşamazsınız. 2020’de SEO yarışında önde olmak için de yine her zamanki gibi “çalışmak” gerekiyor. Hilelere değil, işi layıkıyla yapmaya odaklanmalısınız.

İşin doğrusu dostlar, arama motoru optimizasyonu denen şeyi anlamak ve öğrenmek kolay değil tabi ki. Öyle bir çırpıda olacak şey değil en azından. Hele ki Google’ın sürekli güncellenen algoritmalarını ve yüzlerce kurallarını da işin içine katarsak tabi ki baya kafa karıştırıcı bir iş.

Google’da Yükselmek İçin İlk Önce Benimsemeniz Gereken Bir Şey Var.

Ama şu var ki 2020 yılında SEO konusunda başarılı olmak adına yapılabilecek en güzel şey, 2019’da da 2018’de de yapılabilecek en güzel şeyi yapmakla aynıdır. Ve tabi 2021’de de… Neymiş o?

Değer üretmek.

2020’de SEO adına, hedef kitleniz için faydalı içerik üretmeli, insanlara anahtar kelime yığınları değil kıymetli bilgiler sunmalısınız.

Zamanınızı ve emeklerinizi insanlara gerçek değer sunmak üzere harcamalısınız.

Bu atom fiziği değil yahu; her gün, her ay, her mevsim, daima yapmanız gereken şey. Ben söylemekten bıkmayacağım. Lütfen kimse de okumaktan bıkmasın. Çünkü bazı tipler gölgeli, şüpheli, karanlık işleri pek bir sever. Siz bu taktikleri kullanmaya çalışmayın. Değer sunun. Google salak değil, o da sizin değerinizi anlar ve sizi yukarılara, layık olduğunuz yerlere taşır.

Bizim toplumun azıcık genlerinde var gibi sanki bu dürtü. Hep bir kısa yoldan çözme işi, hep bir hinlik… gerek yok. Uzun vadede zarar edersiniz.

Peki bu kadar beylik laftan sonra biraz daha somut önerilere geçelim.

Nedir peki bu değer üretme ve değer sunma işi? Nasıl gerçek değer üreteceğiz ve bu ne anlama geliyor?

Tamam, en güzel şekilde açıklamak için size bir hikaye anlatalım ve bu hikayedeki örnekle durumu özetleyelim.

Farz edin ki yepyeni bir işe başladınız. Ödenek lazım ve bunu temin etmek için bir bankaya gittiniz. Bankacıyla oturup muhteşem fikrinizi anlattınız. İş modelinizi etraflıca açıkladınız. Hatta ona “harika iş planınızı” bile sundunuz…

Filanca sektörde yer alacağınızı ve en titiz, en zeki müşterileri bile etkileyebilecek mükemmellikte tasarladığınız ürününüzü nasıl satacağınızı bir güzel anlattınız.

Ve nihayet bankacıya bir milyon liralık minik bir krediye ihtiyacınız olduğunuzu söylüyorsunuz. Bankacı size boş bir ifadeyle bakıyor… Sonra sinir bozucu bir sessizliğin ardından size işletmenizin son 2-3 yıldaki mali durumunun ne olduğunu soruyor.

Son iki – üç yıldaki mali durum mu? Nasıl yani? Biz işe daha yeni başlıyoruz diye geçiriyorsunuz içinizden. Bizim mali durumumuz falan yok, işe yeni başlıyoruz. Görmüyor musunuz, bu ürün ekmek dilimleme makinasından sonraki en harika buluş! Bunu desteklemeyecek misiniz?

Bankacı hiç üzgün görünmeyen bir ifadeyle size “üzgünüm” deyince kendinizi kapıda buluyorsunuz.

Bu hikayede bankadan kredi isteyen “siz” yani web siteniz, yeni olduğunuz için size o krediyi veremeyen “banka” yani Google’a karşı yalnız değilsiniz.

2020’de SEO’da Başarılı Olmak ve Google’da Yükselmek için Sabırlı ve Israrcı Olmak Zorundasınız.

2020’de SEO ile alakalı iyi sonuçlar almak isteyen pek çok kişi aslında işe yeni başlıyor olacaklar. Çok kısa bir süre önce açtıkları yeni web sitesinin anahtar kelimelerinin ne kadar yüksek bir rekabete sahip olduğundan pek haberleri olmayacak. Sonra devam eden altı ay boyunca önlerine gelen ne varsa deneyecekler, sıralamada yükselmek için her şeyi yapacaklar ve nihayet havlu atıp ücretli reklamlara dönecekler.

Ha, bu arada elbette ücretli reklamlar çok iyidir. Bir satış hunisi oluşturursunuz, sonra Facebook, Google ve YouTube reklamları verirsiniz… ve ‘tam olarak sizin sattığınız şeyi almak isteyen müşterilere’ ürününüzü anlatır, teklifinizi sunarsınız. Bu internette para kazanmak için en etkili yollardan birisidir.

Peki, ama bunu yapmak öyle kolay mı sanıyorsunuz? Neden herkes internette Google reklamlarıyla tonla satış yapıp para basmıyor o zaman? Tabi ki bu işin bir sürü değişkeni, metrikleri, ölçümleri kıstasları vs. var. Bir süre denedikten sonra parasını çöpe atıyormuş gibi hisseden ne kadar çok işletmeci var biliyor musunuz?

Peki ya aynı teklifi insanlara para harcamadan, bedava sunabilseniz nasıl olurdu? Çok daha iyi olmaz mıydı? Hem de sürekli. Reklamlarda parayı kestiğiniz zaman musluk da kesilir öyle ya. Burada kesilmez!

Yahut daha da güzelini söyleyeyim size; o reklamlara ayırdığınız bütçe ile bugüne kadar yaptıklarınızın çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Harcamanızın karşılığında aldığınız yatırım geri dönüşünü üçe katlayabileceğiniz bir çalışmadır arama motoru optimizasyonu.

O yüzden özellikle 2020’de SEO’nun sizin için yapabilecekleri, keyfinizi yerine getirebilecek türden şeylerdir. Peki bu nasıl işe yarıyor? Google’da yükselmek hatta arama sonuçlarını domine etmek, zirveye çıkmak ve rekabetten sıyrılmak için kurallar nelerdir? Neler yapmak lazım?

SEO’nun İki Temel Kolonu

SEO yani arama motoru optimizasyonu yaparken kullanmanız gereken belli başlı kurallara geçmeden önce şu iki temel kolonu anlamalısınız, evet evet binaları taşıyan kolonlardan bahsediyorum. Daha güzel bir isim bulamadım ne yapayım! Google arama algoritmalarının ilk günlerine doğru bir yelken açarsak, PageRank diye bir şey keşfederiz. Hatırlayacaksanız, PageRank, Google arama motorunun üzerine kurulu olduğu orijinal algoritmaydı.

Bakın ne oldu.

Sanal Google robotları (örümcekler de deniyor) linkten linke (yani bağlantıdan bağlantıya) gezerek bütün bir webi taradı. Ve nihayetinde sanal bir ağı, bir başka deyişle ‘webi’ gezerek tüüümm interneti keşfetmiş oldu. Bulduğu herhangi bir sayfaya ne kadar fazla link yani bağlantı gidiyorsa, Google o sayfaya daha fazla önem veya ‘alaka düzeyi’ atfediyordu. Haliyle daha fazla bağlantı ve daha fazla alaka düzeyi, arama sonuçlarında daha yüksek bir sıralama anlamına geliyordu.

Eh.. o günler geride kaldı ve şimdi her şey çok değişti. Bugün olay sadece bağlantılarla ilgili değil. Bağlantılar hala bir yere kadar önemli ama Google’ın sitelerin sıralamasını belirlerken dikkate aldığı çok daha fazla konu, uyguladığı çok daha fazla teknik ayrıntılar var.

Ve yine söylüyorum, Google algoritmaları ne kadar değişirse değişsin, hep aynı kalan bazı temel konular var. İşte ben bunlara iki temel kolon diyorum:

1. SEO Kolonu – Otorite

Otorite dediğimiz şey zaman içinde oluşturulan bağlantıların kalitesi ve hacmi ile alakalıdır. Bir web sitesinin ne kadar otoritesi fazla olursa, bağlantı akışı da o kadar fazla olabilir.

Otorite değerini SEMRush veya MozBar gibi araçlarla değerlendirebilirsiniz.

Bu iki araç bir alan adının ne kadar otoriteye sahip olduğunu ölçmek üzere Alan Adı Otoritesi ve Alan Adı Skoru ölçütlerini kullanırlar. Ama puanların hiçbir zaman tam güncel olmayabileceğini aklınızda tutun. Çünkü SEO’nuzda yaptığınız değişiklik ve iyileştirmelerin sonuçlarını anında değil, haftalar hatta aylar sonra görebilirsiniz.

2. SEO Kolonu – İçerik

2020’de sıralamalarda yükselmek için bir web sitesinde içerik fazlasıyla önemlidir. Zaten içeriğin önemi her geçen gün daha da artmıştır ve artmaya da devam etmektedir. Biz içerik önemli dedikçe kolaycılığa her alanda alışmış olan firmalar ve web sitesi sahipleri burada da işin en kolay ve en ucuzuna kaçarak, sitelerini bir içerik fabrikasından çıkmışçasına tekdüze, anahtar kelimelere boğulmuş ve güya SEO uyumlu, kalitesiz seri üretim yazılarla doldurdular.

Bugün içeriğiniz iyi bile olamaz; hiç kusura bakmayın ama artık mükemmel olmak zorunda. Ziyaretçiye ulaşmalı, ona hitap edebilmeli, bir şeyler sunmalı, boş laf değil. Arka arkaya yazılmış ve içerine anahtar kelimelerin tıkıldığı şişirme metinler, okuyana hiçbir şey kazandırmayan, yeni bir şey öğretmeyen, klişeleri tekrarlayan yazıların size de hiçbir şey kazandırmayacağını lütfen artık anlayın. Bu gerçeği kabullenmek zorundasınız.

Tekrar ediyorum; Google salak değil. Siz bu işe ne kadar değer verirseniz o da size o kadar değer verir. Okurlarına, ziyaretçilerine değer vermeyen, katkı sağlamayan, oyunu kurallarına göre oynamak yerine hep sözüm ona ‘uyanıklık’ yapmaya çalışanların gözünün yaşına bakmıyor işte.

Google’ı bırakın, sizin sitenizi ziyaret eden hiç kimse salak değil. En azından siz onlara bu muameleyi yapamazsınız. Ziyaretçilerinize değer vermeli ve bunu onlara değer sunarak göstermelisiniz. İnsanlara kalite sunmalısınız.

İçeriğiniz için yatırım yapmalısınız; tıpkı diğer pek çok şeye yaptığınız gibi ciddiye alarak yatırım yapmalısınız. Ne kadar kaliteli içerik, o kadar iyi sıralama… o kadar çok ziyaretçi ve potansiyel müşteri demektir.

2020’de SEO’ya hakim olmak istiyorsanız, uymanız gereken bir sürü kural bulunuyor tabi ama birkaç tanesi var ki ben bunlara özellikle dikkatinizi çekmek isterim. Arama sonuçları sayfasının en tepesine çıkmak istiyorsanız bu kuralları dikkate almak zorundasınız.

Google’da yükselmek için site hızı önemlidir.

2020’de SEO 1. Kural: Sayfa Hızınızı Tespit Edin Ve iyileştirme Gerekiyorsa Hiç Zaman Kaybetmeden Gerekli iyileştirmeleri Yapın/Yaptırın.

Alanınız için gereken iyileştirme alanlarını belirlemek için Google’ın Sayfa Hızı Analizleri (Page Speed Insights) aracını kullanın. Sitenizin sayfa hızında önemli ölçüde artış elde edebilirsiniz; bu da arama sonuçlarındaki görüntülenme oranlarınızda şaşıracağınız boyutlarda bir artış sağlayabilir. Bu arada Google’ın aracı dışında Pingdom, GTMetrix, Varvy gibi araçları da kullanabilirsiniz.

Sayfa hızınızı artırmak üzere iyileştirmeniz gereken alanlar şunlardır:

  • sunucunun yanıt süresini kısaltmak
  • sitenin en üst kısmında yer alan ve işlemeyi engelleyen CSS ve JavaScript’leri ortadan kaldırmak
  • sunulan sayfa öğelerinin hızlarını artırmak için tarayıcıda önbellekleme özelliğinden yararlanmak
  • JavaScript, CSS ve HTML’nizi olabildiğince küçültmek
  • GZip gibi sıkıştırmaları etkinleştirmek
  • tüm görselleri optimize etmek (Compressor gibi araçlardan faydalanabilirsiniz)

2020’de SEO 2. Kural: İçeriğinizi Hızlı Bir Şekilde Sunmak için Mümkünse Alan Adınız Ve DNS’iniz için Bir CDN (Content Delivery Network – İçerik Dağıtım Ağı) Kullanın.

İçerik dağıtım ağlarını (CDN’ler) kullanmak, nerede olursanız olun içeriklerinizi kullanıcılara hızlı bir şekilde sunabilmek açısından çok önemlidir. CDN’lerin çok basit ama müthiş pratik bir çalışma mantığı vardır. İçeriğinizi yansıtarak dünyanın her yerinden birden çok sunucuya yayar, ardından bu içeriği en yakın sunucudan ziyaretçiye sunarlar.

2020’de SEO 3. Kural: Değer Katan Faydalı İçerikler Oluşturun.

Harika içerikler oluşturmalısınız. Her zaman. Ve bunu yaparken sakın işin kolayına kaçmaya, kısa veya ucuz yollardan halletmeye çalışmayın. Gerçekten sadece kendinize zarar verirsiniz. Google’ın kaliteli ve faydalı içeriği diğerlerinden ayrıt etme yeteneği her geçen gün daha da mükemmelleşiyor. Merdiven altı taktiklerle sistemle oynayanların sözlerine kanmayın.

Sadece kaliteli içeriğe odaklanırsanız bu çabanız sitenize yansıyacak ve trafiğiniz artacaktır. Bu mükemmel içerik ziyaretçilerinizle etkileşime girecek ve onları paylaşmaya teşvik edecektir. Genel olarak, içeriğinizi oluştururken şu öğelere odaklanın:

  • Asla 1.000 kelimeden daha kısa içerik yazmayın. Mümkünse 1.500 – 2.000 kelimeyi hedefleyin.
  • Hem dahili bağlantılardan hem de alakalı “giden bağlantılardan” oluşan sağlıklı bir bağlantı yapısı oluşturun.
  • Tüm kaynaklarınızı belirtin, kaynak göstermeden alıntı vs. kullanmayın. Verdiğiniz bilgileri istatistiklerle ve örnek vakalarla destekleyin.
  • İçeriğinizi bölümlere ayırarak okumayı kolaylaştırın.
  • Birincil fotoğrafınız olarak alakalı ve yüksek kaliteli görseller kullanın.
  • Dengeli bir anahtar kelime kullanımından faydalanın. Ne eksik, ne aşırı.
  • Bir sorunu çözmeye yardımcı olan eğitici içerikler oluşturmayı unutmayın.
  • Elbette arama motorlarını dikkate alacaksınız ama esas olarak içeriğinizi insanlar için yazın. Bunu yazılarınızı olabildiğince doğal ve organik hale getirerek yapacaksınız.

2020’de SEO 4. Kural: Farklı Cihazlarda Mobil Yanıt Verebilirlik Ve Mobil Kullanılabilirliği Sağlayın.

Bugün mobil aramalar, masaüstü aramaları çok geride bıraktı. O yüzden web sitenizin mobil cihazlarda iyi görünmesine ve kullanışlı olmasına odaklanmanız gerekiyor. Sitenizin mobil cihazlar için optimize edildiğinden emin olmalısınız. Sitenizin tüm platformlarda kolayca kullanılmasını sağlamak için zaman – emek – bütçe ayırmalısınız.

2020’de SEO 5. Kural: Kullanıcı Deneyimini Geliştirmeye Odaklanın.

Gerçekten, mükemmel bir kullanıcı deneyimi oluşturmanız gerekiyor.

“Yahu, kullanıcı deneyimi de nedir arkadaş? Her yerde duyuyorum bunu!..”

🙂 Söyleyeyim, en basit tanımı istiyorsunuz değil mi? Tamam gayet basit; kullanıcı deneyimi sitenizin kullanımını kolaylaştırmak anlamına gelir. Örneğin gezinmeyi kolaylaştırmak!

Doğru içerik türlerini aramayı ve keşfetmeyi kolaylaştırın. İşte size nasıl yapacağınıza dair birkaç öneri:

  • Menü bölümlerinde “kırıntılar” denen yönlendiricileri (kısayolları) kullanmak
  • Siteye hızlı site içi arama yerleştirmek
  • Web sitenizde grafikleri dengeli kullanmak (aşırıya kaçmamak)
  • Ana menüyü kullanımı kolay hale getirmek
  • Tüm içeriğinizi etiketlere veya konu başlıklarınıza göre kategorilendirmek
  • Fazla pop-up kullanmaktan kaçınmak

2020’de SEO 6. Kural: Etkileşimleri Artırmak için Video, Ses Dosyaları / Podcast içerikleri Ekleyin.

2020’de SEO için ses dosyaları (podcastler)

Bugün dünya internet ağında inanılmaz sayıda web sitesi var ve etkileşim çok büyük oranlarda. Haliyle Google, kullanıcıların web sitenizde geçirdiği süreyi dikkate alıyor. Sitenizde ne kadar yararlı ve ilgi çekici içerikler varsa insanlar da sitenizde o kadar uzun süreler geçiriyorlar. Bu gayet basit bir çıkarım, öyle değil mi?

Şimdi, burada kritik nokta elbette kelimelerin gücünü ve uzun biçimli içerikleri kullanmanız gerektiği. Ancak, bu içeriği video, ses ve podcast ile de desteklerseniz içerik zenginliği elde etmiş olacaksınız. Ki bu da ortalama sayfada kalma süresi ve genel oturum süresi gibi istatistiklerinizi yükseltecektir. İşte, Google’ın dikkatini çekeceğiniz bir artı puan daha kazandınız.

2020’de SEO 7. Kural: Anahtar Kelime Çeşitliliği için Latent-Semantik Endeksleme Kullanın.

Höh? O da ne? 🙂

Durun, kelimenin tuhaflığına aldanıp sıkılmayın. Çünkü bu gerçekten harika bir şey. Şimdi okuyunca bana hak vereceksiniz.

Semantik ‘anlam bilimi’ demek. Gizli Semantik Endeksleme (Latent-Semantic Indexing – LSI) ise, Google’ın uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı ve halihazırda Hummingbird aramasında kullandığı temel bir teknolojidir.

Şimdi tanım içinde tanıma girip de konuyu uzatmak ve aklınızı dağıtmak istemiyorum ama konuya daha hakim olmanız için burada bir parça açıklamaya yer vermek gerek ki ifadeler havada kalmasın. Hummingbird, 2013 yılında Google Arama’da önemli bir algoritma değişikliğine verilen kod adıdır.

Hummingbird adı, sinek kuşunun hızı ve çok keskin hizalaması yani yüksek ‘doğruluğu’ temel alınarak türetildi. Google, Hummingbird algoritması ile doğal dil sorgularına daha fazla önem vermeye, tek tek anahtar kelimelerdense kapsam ve anlamı göz önünde bulundurmaya başladı.

Google’ın Düşünen Robotları ve Arama Sonuçlarında Yapay Zeka

Burada müthiş bir şey ortaya çıkıyordu farkındaysanız. Google kullanıcılarını “anlamaya” çalışıyor ve bu şekilde onlara çok daha iyi sonuçlar sunmaya başlıyor. Google bir tür yapay zeka gibi “düşünüp” değerlendiriyor. Karşılaştırıyor ve bazı sonuçlara varıyor.

Tüm bunlar ile Google’ın ulaşmaya çalıştığı sonuç her zaman aynıdır; temel amacına en uygun şekilde hareket etmek, yani en doğru cevabı vermek. Yaptığı şey ne peki?

En iyi ve en alakalı arama sonuçları için kullanıcının ne istediğini kullanıcıdan bile daha iyi tahmin edip bulmak!

Wow.. ya da Türkçesiyle “vay canına”…

Evet, LSI teknolojisi Google’ın, kullanıcının aradığı şeyi anlayarak alakalı içerik sunmasına izin verir. Belli bir anahtar kelimeye – arama sorgusu terimlerine dayanarak bulduğu içerikleri insanların karşısına sunmak yerine artık bunu yapıyor.

Hemen örnekleyelim: Mesela “internetten satış yapmak” araması farklı şekillerde de ifade edilebiliyor; “online satış yapmak”, “ürünlerimi internette satmak” ya da “internette ürün satışı” gibi. Google artık tüm bunların aynı maksatla yapılan aramalar olduğunu biliyor ve bunları aynı anahtar kelimeler olarak değerlendiriyor.

İşte siz de Google’ın bu yaklaşımından tüm içeriklerinizde faydalanabilirsiniz. Bu ne anlama geliyor biliyor musunuz? Siteniz için gereksiz yere sırf ‘SEO uyumlu’ (!) olacak diye baştan sona aynı anahtar kelimelerle doldurulmuş şişirme yazılar yerine, akıcı ve kulağa daha doğal gelen metinler üretebilirsiniz.

Hızımı almış gidiyordum ama bu konu daha çok su kaldırır gibi gözüküyor. 2019’da SEO konusuna belli ki bir sonraki yazımda devam edeceğim. Zira size 2020’de SEO adına ve sitenizi yükseltmek için yapabileceklerinizle ilgili bahsetmek istediğim nereden baksanız bir 7-8 madde daha var. Öyleyse bir sonraki yazımda görüşmek üzere diyelim.

Yorum Yaz