Sosyal Medyada Neden Yeterince Satış Yapamıyorsunuz? İşte Hatanız

işiniz için sosyal medyayı kullanmak

Bu Yazıda Neler Öğreneceksiniz:

  • Neden bir sosyal medya stratejisine ihtiyacım var?
  • Paylaşım yaparken neyi düşünmeliyim?
  • Markamın sesini (tonunu) nasıl belirlemeliyim?

İşinizi pazarlamak için sosyal medyayı kullanmak göze çok basit gözükür. Paylaşım yaparsınız ve yeni müşterilerin gelmesini beklersiniz. Ama aslında bundan çok daha fazlası var. Yaptığınız her bir paylaşımın büyük bir sosyal medya stratejisinin bir parçası olması gerekir. Örneğin, Oktay Bey’in glütensiz ve süt ürünleri içermeyen pizza satışı yapacağı yeni ve özel bir restoran açtığını varsayalım. Oktay Bey pizzasını pazarlamak üzere bir sosyal medya hesabı açıyor ve paylaşımlar yapmak ve yeni takipçiler kazanmak için can atıyor. Peki ama paylaşımlarını yaparken bunun işine gerçekten katkı sağlayacağından nasıl emin olacak?

Aşağıdaki 2 farklı paylaşıma bir göz atın. Sizce insanlar hangisiyle daha fazla etkileşime girerdi?

Sağdakini seçtiyseniz tebrikler. Evet, sosyal medya tamamen “sosyal” olmakla alakalıdır. Bir hashtag sohbet başlatır ve bilgilendirici ama aynı zamanda erişilebilir olmak takipçi sadakati oluşturur. Bu da size virallik kazandırır. Böylece daha fazla takipçi elde edersiniz. İşte bu sosyal medyanın gücüdür.

Sosyal medyayı doğru kullanmak, başarılı bir akşam yemeği daveti vermek gibidir. Ortamda dostane bir atmosferin oluşmasını sağlamanın yanında, sohbet – muhabbetin akıcı ve eğlenceli devam etmesini sağlamak da sizin görevinizdir. İyi bir davet vermek için güzel ve net bir plan yapmaya, açık bir zihin ile keyifli bir ruh haline ve konuklarınızın istek ve ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenmeye ihtiyacınız vardır. Etkili bir sosyal medya hesabını yönetmek için de aynı şeyler geçerlidir. Sosyal medyayı kullanırken dikkat etmeniz gereken 4 şey; ton, içerik, zamanlama ve konuşmalardır. Gelin şimdi bunları ayrıntılı olarak inceleyelim.

Sosyal Medyada Kullanmanız Gereken Ton

Evvela kitlenize yönelik olarak kullanacağınız tonu ve onların çevresindeki varlığınızı şekillendirmelisiniz. Bunu yapmak için de onları tanımanız gerekir. İlgileri nelerdir? Nerede yaşıyorlar? Ne iş yapıyorlar? Nereleri (ya da başka hangi sosyal medya sitelerini) ziyaret ediyorlar? Her şeyi unutsanız bile şunu hep aklınızda tutun: Kitlenizi iyi tanırsanız, kendi tonunuzu da bulursunuz. Tonunuzu bulursanız kitlenize “ulaşabilirsiniz”. İçeriğinizi evinizdeki mobilyalar gibi düşünün. Onlar da sizin zevkinizi yansıtmalı değil mi? Muhabbet başlatmalı ve bir uçtan diğer uca beli bir tarzı sunmalılar. İçeriğiniz de tıpkı mobilyalarınız gibi insanlara konfor sunmalı, onları rahat ettirmeli. Zira sosyal medya kitlenizin sizinle iletişim kurmasını ve varlığınızdan memnuniyet duymalarını sağlama işidir aslında.

Bu ne anlama geliyor biliyor musunuz? Hemen açıklayayım: Sakın ola sosyal medyayı yalnızca ürün ve hizmetlerinizi satmak için kullanmayın. “İyi de Yahya’cım, ne için kullanıcaz peki biz bu mereti?” Söylüyorum; bu mereti hikayenizi anlatmak için, kitlenizle bağlantı kurmak için ve bir duyguyu canlandırmak için kullanın. Kitlenizi işletmenizin sahne arkasına alabilir, yeni haberleri ve etkinlikleri paylaşabilir, “nasıl yapılır” videoları ve görselleri paylaşabilirsiniz. İnsanlara fikirlerini sorabilir, tatil günlerini, doğum günlerini ve benzeri özel günleri kutlayabilirsiniz. Tüm bunlar müşteri sadakati dediğimiz şeyi inşa edecektir.

Sosyal Medyada Doğru Zamanlama

Yalnız burada dikkatli olmanız gereken bir noktayı hatırlatmak istiyorum. Kitlenizle etkileşim kurmak ile onlara aşırı yükleme yapmak arasında ince bir çizgi vardır. İşte bu yüzden sosyal medyada ‘zamanlama’ çok önemlidir. Bazen planlamanın dışında ya da üst üste iki kez paylaşım yapmak kabul edilebilir ama iyi bir denge tutturduğunuzdan emin olmalısınız (buna kadans / ritim de deniyor). Takipçilerinizi ne içerik bombardımanına tutun, ne de çok sessiz kalın.

Dengeli gitmek önemlidir. Her bir platform için günde 1 veya 2 post (paylaşım) işinizi görecektir. Elbette kitlenizin en aktif olduğu saatlerde. Ben buna internetin ‘prime time’ı diyorum ve her bir sosyal medya platformunun kendine göre bir ‘prime time’ı vardır. Tıpkı televizyon gibi. İnsanların internet ve sosyal medyayı da en yoğun olarak kullandıkları belli saatler vardır. Oktay Bey için bu zaman sabah saatleri olabilir; O’nun “veganlarının” yani özel müşterilerinin günlük koşusundan sonra… ve öğle yemeği vaktinde, masalarında lahana yerlerken…

Sosyal Medyada Konuşma (Sohbetler Başlatmak)

Son olarak şunu da unutmamalısınız ki ‘konuşma’ tamamen sizinle alakalı bir şey değildir; olmamalıdır. Burada kitlenizi tanımaya odaklanın; sizin odak noktanız onlardır çünkü. Sorular sorun. Tartışmalar başlatın. Cevaplayın. Bir eylem çağrısı ile arada bir onları dürtüklemekten çekinmenize gerek yok elbette. Eylem çağrısı dediğimiz şey, kitlenizden bir şey yapmalarını istemeniz için biz dijital pazarlamacıların kullandığı süslü bir terim sadece. Onlardan ne gibi şeyler isteyebilirsiniz? Konuyla ilgili fotoğraflar göndermelerini, hikayelerini göndermelerini, özel bir satış yaptığınızda sitenize gitmelerini falan… Evet evet farkındayım, nihayet satış dedim. Ne sihirli bir sözcük! Bayılıyorum bu söze…

Neyse şakayı bir kenara bırakayım. Tabi ki sosyal medya ile satışları artırmak istiyoruz ve bazen bunun için, yani doğrudan satış için sosyal medyayı kullanmakta bir sakınca yok. Ama bunu yaparken bile hala müşterilerinizi eğlendirmeniz gerekiyor. İPUCU: Sosyal medya ile ilgili en iyi şey neredeyse dilediğiniz herkesle doğrudan etkileşime girebilmenizi sağlamasıdır. Bloggerlar, uzmanlar, hatta ünlüler bile parmaklarınızın ucundadır. Sosyal medya dünyasındaki varlığınızı güçlendirmek için onlara ulaşın. Ve onlardan herhangi biri sizin hakkınızda en ufak bir şey yazdığında bu güzel ikramı geri çevirmeyin, altın fırsatı kaçırmayın; postlarını paylaşın ve paylaşırken onları da etiketleyin.

Başarılı Bir Sosyal Medya Stratejisi Örneği

Gelin isterseniz şimdi General Electric (GE)’in işini dönüştürmek için sosyal medyayı nasıl kullandığına bir bakalım, ha ne dersiniz? E tabi ki bu kadar teorik bilgiden sonra gerçek bir örnek de tadından yenmez. GE sosyal medyayı markası ile ilgili algıyı değiştirmek için kullandı ve bunu da çok iyi yaptı. Sadece ‘cihazlar’ı anımsatan ismini, yenilik ve teknolojiyi akla getiren bir isme dönüştürdü.

Öncelikle hedef kitlelerini belirlediler: ileri görüşlü, yenilikçi ve yaşadığı şehrin sağlığına, ulaşımına ve altyapısına ilgi duyan insanlar. Bu kitleye ulaşabilmek üzere GE eğlenceli ama aynı zamanda eğitici bir ton geliştirdi. Postları için göz alıcı görseller, videolar, bağlantılar ve sorular kullandı. Mesela robotlar üzerinde çalışan kendi bilim adamlarının fotoğraflarını paylaştılar – ki böylece şirketin hem teknik hem de insan tarafını göstermiş oluyorlardı.

Ayrıca GE’nin içeriği daima şu konulardan birine dokunuyor: nihai faydalar (GE’nin ürünleri daha iyi bir dünya inşa edilmesine nasıl yardımcı oluyor), GE çalışanları ve GE’nin yeniliklerinin insanların hayatlarına nasıl dokunduğuna dair başarı hikayeleri. Akılcı bir sosyal medya stratejisi ile General Electric, içeriklerinin küresel bir konuşmanın merkezinde yer almasını sağlamayı başardı. Bunu güçlü, tutarlı bir ton kullanarak ve sosyal medyalarının sadece ürünlerine odaklı olmamasını sağlayarak başardı.

Şimdi sosyal medya varlığı için neyin gerektiğini öğrendiniz. Kendi tonunuzu belirlemeye başlayabilirsiniz. İşte size bir çalışma tablosu; benden hediye ; ) Soruları cevaplayın ve bitince cevaplarınızı aşağıdaki metindeki uygun boşluklara yazın:

  1. Firmanızın adı nedir?
  2. Hangi sektördesiniz?
  3. İşletmenize uyan iki sıfat seçin (eğlenceli / sağlıklı gibi)
  4. Hedef kitlenizi iki kelimede tanımlayın (genç ve sporcu gibi)
  5. Hedef kitlenizin sizi nasıl görmesini istersiniz? (birini seçin)

Bir Arkadaş gibi – Bir Rehber gibi – Bir Öğretmen gibi – Bir Uzman gibi

İşte ses tonu ilhamınız:

Biz _______’iz (1. cevap). Biz ________(2. cevap) sektöründe ________ (3. Cevap: sıfat 1) ve ________ (3. Cevap: sıfat 2) bir isimiz. Biz _______(4. Cevap) ve _______ (4. Cevap) ‘lerden oluşan kitlemiz ile bir ________ (5. Cevap) olarak konuşuruz.

Bravo! İyi iş çıkardınız.

Yazının Özeti ve Sonuç

Temel çıkarımlarınız şunlar olmalı:

  • Ses tonunuzu bulmak için öncelikle kitlenizi tanımanız gerekir.
  • Kitlenizle bağlantı kurabilmek için tutarlı bir ton kullanmalısınız
  • Ton, içerik, zamanlama ve topluluk havası oluşturmak iyi bir sosyal medya stratejisi için yapı taşlarıdır.

Yorum Yaz