Freelance iş kurmak: 30 Günden Az Bir Sürede Nasıl Başarılı Bir İş Kurulur?

başarılı bir freelance iş kurmanın sırrı nedir

Freelance iş kurmak için faydası kanıtlanmış bir strateji

Freelance iş kurmak ile ilgili şimdi söyleyeceğim şey hoşunuza gidecek ve ‘sallamasyon’ değil, tamamen gerçek!

İnternette iş yapma konusuna ne kadar çok dalarsanız, başarılı olmanın aslında sandığınızdan çok daha kolay olduğunu o kadar iyi anlarsınız. Kolay derken ‘çok çalışmadan başarabileceğinizi’ falan kastetmiyorum, hemen yanlış anlamayın.

Kastettiğim şey şu; yeni başlayan birisi süreci çok fazla karmaşıklaştırıyor.

Şimdi bildiklerimle zamanda geriye gitsem -çok değil sadece bir yıl-, sıfırdan başlayarak tam zamanlı bir işi kurup yükseltebilirdim. Belki “süper başarılı” olmazdı ama faturalarımı ödeyebilecek ve bana istediğimi yapma özgürlüğü verebilecek bir iş olurdu bu.

Yıllar önce bir meslektaşımla yaşadığım bir anı hatırlıyorum. Bana demişti ki, “Yahya, para hızı sever, zekayı umursamaz.” Sonra da bana birkaç danışmanlık müşterisini nasıl kazanabileceğimi, gelirlerimi nasıl artırabileceğimi ve böylece freelance iş kurmak üzere mevcut maaşlı işimi bırakabileceğimi… ve bunların hepsini en fazla 90 gün gibi kısa bir süre içinde yapabileceğimi anlatmaya başladı.

Yeni başlayanların çoğu gibi ben de kendi kendime “valla kulağa çok iyi geliyor. Belki de bunu yapmalıyım.” dedim. Ama sonra ne oldu? Tabii ki yapmadım.

Sebep? Korku.

Aslında “iş dünyasında başarının son derece zor olması gerektiği” gibi bir düşünce var. İşte ‘korku’ bu fikrin içinde gizlidir.

Bu düşüncenin temelinde yine şöyle bir inanış var:

“Öyle hızlı bir şekilde bir işe başlayıp başarı elde etme fikri gerçek olamayacak kadar güzel. Ama bir freelance iş kurmak ve başarılı olmak için pazarlama ve satışla ilgili her şeyi önceden bilmek zorundayım.”

Freelance iş kurmak üzerine bilmeniz gereken temel şey

Arkadaşımın söylediklerini dinleyip üzerinde çalışsaydım, işimi normalde bıraktığımdan çok daha önce bırakırdım.. yıllar yıllar önce. Siz benim yaptığım hatayı yapmayın. Özellikle ajans modelinde başarılı bir online iş sahibi olmak için bir tür “süper-uzman” olmanıza gerek yok.

Şimdi size çılgınca gelecek bir şey söyleyeyim mi?

İnsanların işletmelerle ilgili bilmediği bir şey: Piyasadaki şirketlerin %99’u pazarlama konusunda berbat. Gerçekten, çok kötüler! Bunu bir dijital pazarlama şirketiyle çalışırken canlı canlı gördüm. Ne yaptıkları hakkında hiçbir fikirleri yok. İyi bir pazarlamanın ne kadar önemli olduğunu biliyorlar ama… Pazarlamayı beceremiyorlar.

Bu sizin için şu anlama geliyor:

Doğru resmi çizebilirsen, müşteri bulabilirsin.

Bir başka arkadaşım, online işini başlatmak üzere tavsiye almak için bana ulaştı. Metin yazarlığı üzerine çalışıyor.

Sizin durumunuzda, freelance iş kurmak yoluyla ürün ya da hizmetlerinizi satabilir, hatta istediğiniz herhangi bir ajansa sahip olabilirsiniz. İçerik ajansı, SEO ajansı, sosyal medya pazarlaması ajansı, her neyse. Ancak iş bağlamanın kuraları basittir:

– İşletmelerin nasıl daha fazla para kazanabileceklerini anlamalarına yardımcı ol

– Hizmetlerinin bu sonuca tam olarak nasıl ulaşacağının resmini çiz

– Potansiyel müşterilerin sana güvenmesini sağla, teklifi yap ve anlaşmayı sağla

Öğrendiğim bir başka profesyonel ipucu: İçerik üretmek o kadar zor ve karmaşık olmak zorunda değil. Bunu olması gerekenden daha zor hale getiren sizsiniz. Ve bu kadar düşünmek yerine sadece başlamış olsaydınız şimdiye bir işiniz ve işletmeniz olabilirdi.

İşte bana danışan arkadaşıma söylediğim şeyler; bunları size de söylemiş oluyorum.

Başarılı bir freelance iş kurmak için yapmanız gerekenler

Mutlaka içinde portföyü olan bir web siteniz olsun: Henüz müşteriniz olmadığı için gerekirse kurgusal örnekler bile kullanabilirsiniz. Ayrıca, becerilerinizi göstermek için sitenizde iyi metinler, kancalar, eylem çağrıları ve teklifler kullanmanız da gerekecek.

Sitenize bir potansiyel müşteri mıknatısı ekleyin: Örneğin, e-posta adreslerini toplamak için yazılmış bir e-kitap vb: “Gelirlerinizi Artırmak için 3 İçerik Üretme Taktiği” gibi. Topladığınız bu potansiyel müşterileri pazarlama huninize eklersiniz (funnel deyip duruyorlar ya hani, ondan), huninizin sonunda sizinle bir telefon görüşmesi teklifi olabilir mesela.

Potansiyel müşterilerinize satış yapmak için telefon görüşmeleri yapmanızda fayda var: Temel olarak onlara açık uçlu sorular sorun, böylece size ne istediklerini söyleyeceklerdir. Onlara satış yapmak için size söylediklerini tekrarlayın. Örneğin; “eğer metinlerim önümüzdeki 90 gün içinde gelirlerinizi artırmanıza ve bana yaptığınız yatırımdan kâr etmenize yardımcı olabilirse…”

Teklifinizin temel çerçevesini iyice kavrayın: Yani gerçekte ne sağladığınıza dair ayrıntılar. Ama tekrar hatırlatayım; bunu da fazla düşünmeyin. Bir metin yazarlığı hizmetleri paketinin nasıl düzgün bir şekilde yapılandırılacağı ve bunun nasıl fiyatlandırılacağı hakkında makaleler okuyun. Üzerinde çalışabileceğiniz basit bir model seçin.

İşinizi büyütmek üzere satışları gerçekleştirmek için bunlara dikkat edin

Size henüz yeterince güvenmedikleri için itiraz edecekler. Sakin kalın ve gerçekçi olun. Gerçekte ne istediklerini bulmaya çalışın ve asıl itiraz noktasını keşfedin. Bu itiraz hakkında konuşun ve onlara değerinizi açık bir şekilde açıklayın. Örneğin sizin aylık ücretiniz 2.000₺ diyelim. Onların ürün veya hizmetleri ise 500₺. Bu durumda kâr elde etmeleri için gereken tek şey onlara ayda 5 ekstra satış kazandırmanızdır.

Teklifi yapın, “Ne diyorsunuz? Çalışmaya başlayalım mı?”. Ve susun. Onlar cevap verene kadar hiçbir şey söylemeyin. Gerekirse tam bir dakikalık garip bir sessizlik olsun. Önemli değil. Heyecandan terlediğinizi görmelerine gerek yok. Teklifinizden sonra susarak, özgüvenli bir duruş sergilemiş olacaksınız.

Tekrar itiraz ederlerse, benzer bir anlatım ve ikna sürecini ‘gerektiği kadar’ tekrarlayın ve teklifte bulunun. Fazla da üstlerine gitmeyin. Gerçekten nasıl hissettiklerini anlamak için dinleyin ve hizmetlerinizin onlara nasıl yardımcı olabileceğini gerçekten göstererek teklifi yeniden sunun. Burada bir hile gerekmez. Pek tabii bazı aramalar sonunda sert bir “hayır” ya da “biz bi’ düşünelim” cevaplarıyla bitebilir.

Siz konuşmanızı yeterince uygun ve doğru bir şekilde yaptığınızı bilin yeter. Sonra da “hayır” cevaplarını arkanızda bırakıp, “bi düşünelim” cevaplarını takip edin. Ben “bi düşünelim” müşterilerini, onlara biraz zaman tanıyarak satışa dönüştürürüm. ‘İhtiyaç sahibi’ gibi görünmemek daha fazla güven oluşturur.

Satış yapmanızı kolaylaştıracak davranışlar

Sonra, bir “satış konuşması” hazırlamak isteyeceksinizdir. Çünkü henüz trafik için yerleşik bir aracınız olmadığında sitenize potansiyel müşteriler çekmek çok daha zordur. Bir LinkedIn profili oluşturun ve tamamen doldurun. Biyo alanını sadece “ne yaptığınız” hakkında konuşmak için değil, müşterilerin yapmasına yardımcı olduğunuz şeyler hakkında konuşmak için kullanın. Örneğin; “E-ticaret işletmelerinin metin yazarlığı ile gelirlerini ikiye katlamasına yardımcı oluyorum.”

LinkedIn profilinizi *başarılarınız* hakkında sıkıcı bir liste gibi kullanmak yerine, daha çok bir satış sayfası gibi kullanın ve bu kıymetli alanı hizmetlerinizin faydaları hakkında konuşmaya ayırın.

Sonra da satış konuşmanızı yapın. Satış konuşması yapmanın anahtarı, satış konuşması yaptığınız şirketi gerçekten incelemek için zaman ayırmaktır. Çoğu satış konuşması, kişisel olmadığı için yetersizdir ve oldukça kötü görünür. Öyle ki potansiyel müşteriler çoğunlukla bu metnin “kopyala/yapıştır” olduğunu hissederler ve spam yapıldığını düşünebilirler. Elbette bir şablonunuz olabilir, ancak her adım için bu şablonu özelleştirmelisiniz. Konuşmanızda, müşteri adayınıza onların değerlerini ve potansiyel içsel düşüncelerini yansıtın ve onları incelemiş olduğunuzu belli edin.

Örnek görmek isteyebileceğinizi biliyorum. Tamam şuna benzer bir şeyler olabilir:

“Müşterilerle bağlantı kurmaya değer veren bir şirket gibi görünüyorsunuz. Web sitenizdeki misyon metnini ve şu blog yazınızdaki şu satırları fark ettim.”

Hemen bulunması kolay olmayan alanları ve sayfaları seçin, böylece gerçekten baktığınızı anlasınlar. “Mesajınızda bir düzenleme ile bu bağlantıyı daha etkili sürdürebileceğinize ve aynı zamanda satışlarınızı da artırabileceğinize inanıyorum.”

Mesaj şekillendirilebilir. Ama burada mesele şu:

Yapabileceğiniz bazı spesifik değişiklikler hakkında konuşun. Gerçekten işlerine yarayacak nitelikte spesifik değişiklikler/düzenlemeler teklif edin. Hem siz olmadan da uygulayabilecekleri kadar iyi değişiklik türleri olsun hem de harika bir sonuç görmelerini sağlasın. Yani onlara kazandıracak stratejilerinizi çekinmeden onlara verin.

“Hadi ya, niye ki?” diye düşündünüz belki de değil mi?

Çünkü…

Genellikle bunu kendileri yapamayacak kadar tembeldirler, ancak bunun değerini görürlerse, sizi işe alırlar. Biraz zaman alan ama epey de işe yarayan iyi bir taktik de, web sitesi sayfalarının ekran görüntüsünü almak ve onlara neyi değiştireceğinizi ve neden işe yarayacağını gösteren açıklamalar yapmaktır.


İlgili yazı: Başarılı bir yazar olmak istiyorsanız bunu okuyun


Başarılı bir freelance iş kurmak ve büyütmek için bir başka sıkı taktik

Sitelerini hızla gözden geçiren ve neyi değiştireceğinizi göstererek anlattığınız bir video çekin. Bu onlara gerçekten sinir bozucu ve zevzek bir spam göndericisi olmadığınızı kanıtlar ve değerinizi açıkça gösterir. Video ayrıca onlarla aranızda insancıl, kişisel bir bağlantı kurmanıza olanak tanır ve diğerlerinden çok daha öne çıkmanıza yardımcı olur. Kim işini gücünü bırakıp bir video ile satış konuşması yapacak kadar zaman ayırır ki düşünsenize? Neredeyse hiç kimse; işte bu yüzden bu kadar güçlü bir taktik.

Şimdi yapacağım kaba hesap, biliyorum. Ama bir şeyi daha net görmeniz için bunu yapıyorum:

İdeal hedef müşteri profilinize uyan 100 şirket bulun, hepsine satış konuşmanızı sunun, 10 tanesini telefon aşamasına alın, 3 tanesini de ortalama 1000₺’ya bağlayın. Ne oldu? Artık bir metin yazarlığı işiniz var. Bakın, gerçekten o kadar da zor sayılmazmış, değil mi?

freelance iş kurmakBaşarılı bir freelance iş kurmak üzerine daha fazla ilham verici yazılar ve tüyolar için instagram hesabımı da takip etmeyi unutmayın. Orada sürekli kişisel marka inşası ve metin yazarlığı üzerine taktikler de paylaşıyorum. Eğer bu blog yazısını okuyup da Instagram hesabımı takibe gelirseniz bunu bana bir DM ile söyleyin, size sürpriz bir hediye göndereyim. Görüşmek üzere.. ; )

 

Yorum Yaz