2023’te Nasıl Metin Yazarı Olunur: Başarıya Giden 5 Adım

metin yazarlığı para kazandırır mı

 

İnternetten para kazanmayı hiç düşündünüz mü? “Bu da soru mu tabii ki düşündüm, yıllardır düşünüyorum” diyenleriniz olacaktır. Ama bu konuyu ilk defa değerlendirenler de var. Her halükarda bu yazıyı seveceksiniz. İyi dinleyin.

Yeterince çalışmaya hazır ve istekli olanlar için, metin yazarlığı mükemmel bir yan uğraş hatta fazlasıyla tatmin edici bir tam zamanlı kariyer olabilir. Ama açık konuşalım, bir metin yazarı olarak zengin olmak bir istisnadır, garanti değil. Zenginliği bilmem ama çok iyi paralar kazanacak ve “maaşlı bir işte olsaydım hayatta bu kadar rahat bir hayatım olmazdı” diyeceksiniz. İşte bunu garanti ederim.

Metin yazarlığı ustalaşması zaman, özveri ve sağlam bir itibar gerektiren bir zanaattır. Bir metin yazarı olmayı düşünüyorsanız, bunun hızlı bir şekilde zengin olma planı olmadığını bilmneniz gerek. Ancak doğru zihniyet ve yaklaşımla bir metin yazarı olarak başarıya ulaşabilirsiniz.

Bu yazıda, başarılı bir metin yazarı olmak için ulaşılabilir ve gerçekçi adımlar konusunda size rehberlik edeceğim. O halde, hadi konuya girelim ve yazma tutkunuzu nasıl tatmin edici bir kariyere dönüştürebileceğinizi keşfedelim.

Metin Yazarı nedir? 

 

Bir metin yazarı, (hem dijital hem de fiziksel) reklam ve pazarlama materyalleri için metin yazan kişidir. Metin yazarları, blog yazılarında, varış sayfalarında, Meta (Facebook – Instagram) reklam metinlerinde ve daha pek çok farklı alanda kullanılacak dili hazırlamaktan sorumludur.

Metin Yazarlığı ve Diğer ‘Yazma’ Türleri Arasındaki Fark Nedir?

 

Metin yazarlığını diğer yazı türlerinden ayıran şey nedir? Metin yazarlığında diğer yazı türlerinin sahip olmadığı pek çok şey vardır. Öyleyse gelin şimdi metin yazarlığını benzersiz bir sanat formu yapan ayrıntıları inceleyelim.

Özünde, metin yazarlığı tamamen ikna ile ilgilidir. Hikaye anlatımına veya eğlenceye odaklanabilen diğer yazı biçimlerinin aksine, metin yazarlığının birincil amacı eyleme ilham vermektir. Bir metin yazarının amacı hedef kitleyi (izleyiciyi / dinleyiciyi / okuru) ikna etmek için doğru dili kullanmaktır. Ürün satın almaya, email adresini bırakmaya, telefon etmeye, bir hizmete kaydolmaya ikna edebilir.

Kısa ve öz olmak, iyi metin yazarlığının bir başka önemli unsurudur. Bir metin yazarı olarak amacınız, mesajınızı olabildiğince etkili ve öz bir şekilde iletmektir. Edilgen değil etken bir anlatım, kısa cümleler kullanmak ve gereksiz jargondan kaçınmak gibi yöntemleri vardır. Diğer yazı türleri daha gösterişli ve betimleyici olsa da, metin yazarlığı özlü dilin gücüne değer verir.

Nihayetinde bir metin yazarının başarısı, dönüşüm (satış ya da lead) yeteneklerine bağlıdır. Bunu başarmak için, yetenekli bir metin yazarı öncelikle hedef kitlesinin arzularını ve motivasyonlarını anlamalıdır. Bu kavrayışla okurlarında yankı uyandıran ve onları harekete geçmeye zorlayan ikna edici bir dil oluşturabilir.

Metin yazarları, reklamcılık, pazarlama, dil-edebiyat ve iletişim dahil olmak üzere çeşitli eğitim ve profesyonel geçmişlerden gelir. Birçoğu lisans derecesine sahip olsa da, bu bir gereklilik değildir. Metin yazarlığını öğrenmenin en etkili yolu istikrarlı ve düzenli bir şekilde uygulamak ve deneyim kazanmaktan geçer.

Metin Yazarı Hayalet Yazar mıdır?

 

Bu her zaman geçerli olmasa da evet, genel olarak metin yazarları aynı zamanda birer hayalet yazardır diyebilriz. Neden? Çünkü reklamı ya da ikna edici metni yazarız ve adımız hiçbir yerde geçmez. Bazı istisnai durumlar da vardır tabii. Mesela kimi çalışmalarda eseri ortaya çıkaran metin yazarının adı veya imzası bir şekilde “credits” denen kısımda geçer.

Bu da onore edici bir durumdur. Ama her zaman ihtiyacımız yok. Biz metin yazarlarını daha çok yazdığımız işlerin beğenilmesi ve takdir etmesi mutlu eder. En büyük tatmin aracımız işlerimizin beğeniyle karşılanması ve sonuçlar getirmesidir.

Evet, neredeyse her metin yazarı aynı zamanda bir hayalet yazardır dedik… ama her hayalet yazar metin yazarı değildir. Çünkü metin yazarlığı ayrı bir alan ve beceridir. Metin yazarlığı daha özel olarak pazarlama ve satış, ikna ve iletişim sanatıyla ilgidir.

Metin yazarlarının avantajı, çalışmalarını portföylerinde hayalet yazarlardan daha özgürce sergileyebilmeleridir. Hayalet yazarlar genellikle çalışmalarını sergileme olanaklarını sınırlayan gizlilik anlaşmalarıyla bağlıdırlar.

Metin Yazarlığı Para Kazanmak için Geçerli Bir Yol mudur?

nasıl metin yazarı olunur para kazandırır mı

Evet! Metin yazarlığı, kolları sıvayıp emek vermek isteyenler için gayet geçerli bir geçim aracıdır.

Zanaatlarını geliştirmeye ve satış becerilerini mükemmelleştirmeye daha fazla zaman ayıranlar için, metin yazarlığı inanılmaz derecede tatmin edici bir kariyer olabilir. Tam zamanlı bir kariyer.

Peki Yahya Hocam, satış becerilerimi ne kadar mükemmelleştirebilirim?

Yani, bir bedeviye kum veya bir Eskimo’ya buz satabilecek kadar geliştirseniz yeter. Şaka bir yana, evet, satış becerileriniz gerçekten çok çok güçlü olmalı. Bu kolay değil belki biliyorum ama emin olun sandığınız kadar zor da değil. İmkanısz hiç değil. Unutmayın, imkansız diye bir şey yoktur.

Üstelik satış becerilerinizi geliştirdiğiniz zaman metin yazarlığı sizin için ne hale gelir biliyor musunuz?

Uzmanlık ve itibarın doğru birleşimi ile altı haneli bir maaş, hatta milyonlarca lira bile kazanabilirsiniz! Ama açık konuşalım: Bir metin yazarı olarak delicesine zengin olmak, bir norm değil, daha çok bir istisnadır. Peki neden böyle? Şöyle bir trajik espri vardır:

Metin yazarları neden deli gibi zengin olmazlar?
Çünkü yazdıkları tüm milyon dolarlık fikirler, patronların cebine girer!

Eh, metin yazarları da bir gün bu becerilerini kendileri için kullansın ve girişimci olup kendi işleri için harika satış metinleri yazsınlar! Ellerini tutan yok değil mi? Haklsınız. Ama bu başka bir yazının konusu.. Çünkü unutmayın ki yazarlık yeteneği başka bir şey, baştan sona bir işletme yönetebilmek başka bir şeydir.

Metin Yazarı Olarak Evden Çalışabilir misiniz?

 

Kesinlikle! Zaten pek çok insanı da bu işin içine çeken şey budur: Metin yazarlığı internet bağlantısı olan her yerde yapılabilir. Metin yazarı olmanın diğer bazı avantajlarını da şöyle sayalım:

  • Yalnızca yazma becerileriniz üzerinden bir iş kurabilmek
  • Arka arkaya iki gününüzün birbirine benzemediği yüksek tempolu bir ortamda çalışmak
  • Muhtemelen daha önce hiç keşfetmediğiniz bir şekilde keşfetmenizi sağlayan derinlemesine araştırma fırsatları
  • İşletme sahiplerinin daha fazla ürün satmasına ve müşterilerin en derin sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak için ürünler ve hizmetler hakkında bir mesaj iletme yeteneği
  • Kelimenin tam anlamıyla hayatları değiştirebileceğiniz bir işe sahip olmak

Tam Zamanlı Bir İş Olarak Metin Yazarlığı Yapabilir misiniz?

 

Metin yazarı olarak tam zamanlı çalışabilir misiniz? Kesinlikle yapabilirsiniz! Metin yazarlığının en güzel yanı her zaman talep görecek olmasıdır. Dünya giderek daha fazla “çevrimiçi” hale geliyor. Yani artık neredeyse her şey internet üzerinden halledilebiliyor. Ve bu durum böyle devam ettikçe, metin yazarlarına olan talep de artmaya devam edecek.

Sonuçta birilerinin tüm bu web sitesi sayfalarını, sosyal medya gönderilerini ve mail bültenlerini yazması gerekiyor değil mi? Peki bunu -bir metin yazarı olarak- sizden daha iyi kim yapacak?

Elbette herkes birkaç cümleyi bir araya getirebilir. Lakin bir markanın sesini yakalayabilmek ve mesajını müşterilerde yankı uyandıracak şekilde iletebilmek özel bir beceri gerektirir.

Bu nedenle emin olun ki işletmelerin her zaman metin yazarlarına ihtiyacı olacaktır. Bırakın ihtiyaç duyulmayı, doğru bir stratejiyle giderek daha yüksek ücretler talep etmenizi sağlayacak kadar yüksek bir taleple bile karşılaşabilirsiniz. Benim başıma gelen buydu. Yani tahminde bulunmuyor, tecrübelerime dayanarak konuşuyorum.

Metin Yazarlığına Nasıl Başlarım: Sahaya Girmek

 

Kulağınza fazlasıyla basit gibi gelecek belki ama işin gerçeğini söylüyorum: Metin yazarlığı alanına girmenin anahtarı yazmaya başlamaktır. 

  • Kendi web siteniz, blogunuz veya başka bir yer için metin yazmaya başlayın.
  • Metin yazarlığı konusunda ders alın, kitap okuyun ve podcast’leri dinleyin. Bulduğunuz en faydalı kaynaklara yapışın. Bazı insanlar için metin yazarlığı doğal bir yetenektir ve biraz ilgi gösterince bu cevheri kolayca keşfederler. Haliyle bu insanlar için metin yazarlığında ilerlemek diğerleri kadar çaba gerektirmeyebilir.
  • Bir veya iki metin türünde gerçekten iyi olun. En çok bunlara odaklanın.
  • Hizmetlerinizi sunmaya başlayın ve kendinizi bir metin yazarı olarak konumlandırın. Tecrübeniz yok diye çekinmeyin. Kimse tecrübeli değildi.
  • Yaptığınız işte iyi olduğunuza dair sosyal kanıt (referanslar) biriktirmek için ilk aldığınız yazı işlerini iyi değerlendirin.
  • Daha fazla yazı işi almak için becerilerinizi geliştirmeye devam edin.
  • İşinizi ölçeklendirin ve bir ajans sahibi ya da çalışanı olarak veya talep edilen bir freelancer metin yazarı olarak kazançlı bir kariyer oluşturun.

Hala burada mısınız? Harika! Öyleyse daha derine dalabiliriz!

Şimdi aklınızda şu soru olabilir: Metin yazarları ne yazıyor? Ve farklı türlerde yazan metin yazarları var mı?

Şimdi bu soruların cevaplarını keşfedelim.

Metin Yazarları Ne Yazıyor?

 

Metin yazarları, aşağıdakileri (ve daha fazlasını) içeren çok çeşitli metinler yazar:

Meta (Facebook / Instagram) Reklamları ve Google Reklamları:

Bu reklam metinleri, sizi bir ürün satın almaya veya bir mail bültenine kaydolmaya teşvik etmeye çalışan metinlerdir. Bir web sayfasının kenar çubuğundaki veya Facebook / Instagram akışınızdaki tüm o reklamlar bir metin yazarı tarafından oluşturulmuştur. Sizi o sponsorlu mesajı fark etmeye ve harekete geçmeye ikna etmek için dikkat çekici bir dil kullanırlar.

Varış Sayfaları (Açılış / Satış Sayfaları) (Landing Page):

“Varış Sayfası” ya da bazen “Açılış sayfası” adı verilen bu özel web sitesi sayfaları, işletmelerin satmaya çalıştıkları şey hakkında daha fazla bilgi paylaştığı yerdir. Bir metin yazarı, sizi ürüne veya hizmete ihtiyacınız olduğuna ve bunun çok önemli olduğuna ikna etmek için bu sayfalardaki kelimeleri özenle seçerek yazar.

Tüm önemli detaylar açıklanır ve kulağa gerçekten heyecan verici gelir. “O ürüne neden bu kadar ihtiyacınız var ve fiyatı neden bu kadar uygun” sorularını bu sayfalarda güzelce cevaplarız. İyi bir landing page, onu okuyan müşteri adayında “ulan bunu şimdi almazsam yazıklar olsun bana” hissi uyandırır.. 🙂

Blog Yazıları:

Blog yazıları, blog yazarları tarafından kendi web sitelerinde veya başka birinin web sitesinde yazılan makalelerdir. Kişisel düşüncelerden haber olaylarına kadar çok çeşitli konuları kapsarlar ve genellikle resimler ve diğer web sitelerine bağlantılar içerirler.

Teknik İnceleme / Araştırma Yazıları:

Teknik incelemeler, belirli sorunlara çözüm sağlayan ‘yetkili ağızdan çıkma’ raporlardır. Okurları karmaşık konular hakkında eğitmek ve bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Metin yazarları, kendi alanlarında uzman olarak kendilerini kanıtlamak ve en son araştırma ve trendler hakkındaki bilgilerini göstermek için araştırma yazılarını kullanırlar.

E-postalar ve Satış Mektupları:

E-postalar ve satış mektupları, metin yazarının doğrudan sizinle konuştuğunu hissettirmek için tasarlanmışlardır. Sizinle kişisel düzeyde bağlantı kurmak ve sizi harekete geçmeye ikna etmek için hazırlanırlar. Etkili bir şekilde hazırlandığında bu mesajlar yazarın ‘zihninizi okuduğunu’ ve size tam olarak duymanız gerekenleri söylediğini hissettirebilir.

Ürün Açıklama Sayfaları / Uygulama Ana Sayfaları:

Bu sayfaların amacı, size ürünün veya uygulamanın tüm teknik özelliklerini ve özelliklerini ve neden hayatınızda buna ihtiyaç duyduğunuzu anlatmaktır.

Web Seminerleri, Video Reklamlar, YouTube ve Her Tür Video için Video Senaryoları:

Evet, metin yazarları bunları da yazıyor! Web seminerleri, reklamlar ve YouTube videoları dahil olmak üzere çeşitli video türleri için senaryolar yazarız. Bunlara video komut dosyaları da denir; izleyicileri harekete geçmeye ikna etmek için hazırlanırlar. Bu içerik türü genellikle “video satış mektupları” olarak adlandırılır ve metin yazarları, geleneksel satış mektubu için kullandıkları ikna edici ilkeleri burada da kullanır. Tek farkı bunların bir video formatına uygulanmasıdır.

Başta da söylediğim gibi bunlar sadece birkaç temel örnek. Sizi fazla sıkmamak için kısa kestim ama bunların bir metin yazarının yazdığı tüm içerik türlerinin kapsamlı bir listesi olmadığını hatırlatayım.

Şunu da aklınızda tutun ki, işin sahibi olduğu veya bir işi tek başına üstlendiği nadir durumlar haricinde bir metin yazarı bunların hepsini kendisi yazmaz.

Elbette blogunuzu yazarak kendi işinize başladığınzda bu tür içeriklerin tamamını kendiniz yazmanız gerekebilir. Ama işiniz büyüyüp ölçeklendikçe, işlerinizin diğer sorumluluklarını yürütebilmek ve diğer yönlerine odaklanabilmek için yazı işlerini dışarıdan almaya başlayabilirsiniz.

Yok ben yazmayı çok seviyorum ya da her şeyi kendim yazmak istiyorum diyorsanız o zaman diğer görevler için başkalarını tutmanız gerekecektir. Ama şunu bilin ki eninde sonunda, zaman kısıtlamaları nedeniyle tüm metin yazarlığı işini kendi başınıza halledemeyeceğiniz bir nokta gelecek. Ki ne mutlu size! Bırakın gelsin.

Bu sınıra ulaştığınızda, üç seçeneğiniz var:

  • Yıllık gelirinizi artırmak için ek yazarları işe almak
  • Sınırlı zamana karşı artan talep nedeniyle fiyatlarınızı önemli ölçüde artırmak, veya
  • Ne olursa olsun her şeyi kendi başınıza yapacaksanız, bir yılda kazanabileceğiniz maksimum para miktarına karar vermek

İki Metin Yazarı Türü

metin yazarları çok para kazanır mı ne kadar kazanıyor

Temel olarak iki metin kategorisi vardır:

Doğrudan pazarlama metin yazarlığı: Bu metin yazarlığı türünde, metin yazarımız okurun bir müşteri adayı olmak üzere hemen harekete geçmesini sağlamayı amaçlayan metinler yazar. Böylece okur bir teşvik (ücretsiz bir ürün/ deneme/ promosyon/ hediye vs) karşılığında email adresini verir, veya bir ürün açıklama sayfasını ziyaret etmek için bir satış mektubunu tıklar.

Marka metin yazarlığı: Bir şirket, ürün veya kişilikle ilgili okur üzerinde güven oluşturmayı ve kalıcı bir izlenim yaratmayı amaçlar. Amaç okuru hemen harekete geçmeye ikna etmek yerine, okur ile metnin konusu arasında uzun vadeli bir ilişki oluşturmaktır.

Dijital pazarlama, SEO için yazma, içerik pazarlaması ve teknik incelemeler, metin yazarlığına dahil edilebilecek marka mesajlaşma örnekleridir.

Modern bir metin yazarının rolü büyük ölçüde değişebilir ve metin yazarlığının tanımı geniştir. Örneğin, kimi metin yazarı, grafik tasarımcılarla işbirliği içinde reklam konseptleri veya pazarlama kampanyaları geliştirmekten sorumlu olabilir. Bazı metin yazarları, çeşitli biçimler ve ortamlar için ikna edici metinler oluşturma konusunda uzmanlaşabilir.

Ayrıca, metin yazarlarının iş unvanları, rolün özel sorumluluklarına ve gereksinimlerine bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Örneğin, metin yazarı olarak adlandırılmak yerine iş unvanı olarak şunlardan birini de kullanabilirsiniz:

  • Ücretli reklam stratejisti
  • Web sitesi metin yazarı
  • Satış metni asistanı / Satış metni yazarı
  • Araştırma ekibi üyesi
  • Senarist
  • Pazarlama kampanyası destek uzmanı
  • Email pazarlama stratejisti
  • Ürün tanımlama uzmanı
  • Pazarlama desteği / asistan / danışman
  • Media buyer / medya satın alma uzmanı
  • Sosyal medya uzmanı

…veya belki de tamamen farklı bir şey.

Unvanı ne olursa olsun, söz konusu olan potansiyel müşteriyi harekete geçmeye veya bir ürün ya da hizmet satın almaya yönlendiren yazılı içerik oluşturmaksa, iş esasen bir metin yazarlığı işidir.

Metin Yazarı Olmak İçin Herhangi Bir Özel Beceriye İhtiyacınız Var mı?

 

Evet. İkna edici bir şekilde yazabilmeniz gerekir. Ama bu ‘dünyanın en iyi yazarı’ olmanız gerektiği anlamına gelmez.

“Bir metin yazarı olmak için nelere ihtiyacım var” diye merak ediyor olabilirsiniz:

  • Diplomaya ihtiyacınız var mı?
  • Özel bir okul veya sertifikalara ihtiyacınız var mı?
  • Referanslara ihtiyacınız var mı?
  • Havalı bir pazarlama ajansında stajyer olmak zorunda mısınız?

Hayır! Metin yazarı olmak için yukarıdakilerin hiçbirine gerek yoktur.

Pazarlama veya iletişim alanlarında bir diploması olan biri daha kolay metin yazarı olabilir mi? Evet, bu alışılmadık bir durum değildir, ancak kesinlikle gerekli de değildir.

Sektördeki birçok metin yazarı resmi bir eğitim almamıştır. Ama ikna edici metinlere ihtiyaç duyan birçok niş pazarın en az birinde büyük paralar kazanmaktalar.

Metin yazarı olmak istiyorsanız yazmaya başlamanız gerekir. İyi bir metin yazarı olmak istiyorsanız bolca pratik yapmalı ve özverili olmak zorundasınız. Evet aslında bu kadar basittir (temelde), ne kadar çok pratik yaparsanız metin yazarlığı becerilerinizde o kadar iyi olursunuz. En azından bir metin yazarı olarak sizin nihai hedefiniz bu olmalı: Metin yazarlığı becerilerinizi geliştirmek!

Ne yazık ki bir de şu gerçek var; ne kadar pratik yaparsa yapsın, herkes yazmak için biçilmiş kaftan değil. Bazı insanlar cümleleri tutarlı bir şekilde bir araya getirme yeteneğine sahip değillerdir. Ve hiçbir zaman olmayacaklar.

Tamam, sıkıntı yok. Herkes metin yazarı olmak zorunda da değil zaten. Eğer iyi yazamıyorsanız başka kariyer hedefleri düşünebilirsiniz.

Ancak bazı insanların biraz eğitime ihtiyacı vardır ve sonunda gerçekten iyi metin yazarları olabilirler. Biraz yazma yeteneğine sahip olanlar ve becerilerini geliştirmek için eğitime ihtiyaç duyanlar için çeşitli kaynaklar mevcuttur. Yazma dersleri, atölyeler, dijital kurslar ve kitaplar gibi harika yerlerden başlayabilirsiniz. Ek olarak kendinize iyi bir akıl hocası / koç / danışman aramak metin yazarlığı becerilerinizi geliştirmek için son derece yardımcı olabilir.

Peki eğitimi nereden bulacaksınız?

Güzel soru. O halde hoşunuza gidecek bazı kaynaklar ve ücretli – ücretsiz metin yazarlığı eğitimleri için okumaya devam edin.

Nasıl Başarılı Bir Metin Yazarı Olunur?

 

Doğrudan markalara ve ajanslara büyük reklamlar yazan bir metin yazarı / reklam yazarı olamayabilirsiniz. Bunun için bir yolculuğa ihtiyacınız olabilir. Ama biraz sabır, bolca tutku ve azimli bir çalışmayla bunu başarmanız ve birkaç kelimelik reklam metinleri için birkaç bin lira almanız mümkün. (Bunu nereden bildiğimi artık biliyorsunuz!..)

O yüzden hiç tecrübeniz yoksa ve çok iyi paralar kazandıran reklam yazarlığına nasıl erişeceğinizi bilmiyorsanız: En sağlıklı yol önce “freelance içerik yazarı” olmaktır.

İnternet için nasıl içerikler oluşturacağınızı öğrenin. SEO uyumlu içerikler nasıl yazılır, blog nasıl açılır, daha çok okunan ve (Google ve Bing gibi) arama motoru arama sonuçlarında daha yulkarılarda gözükecek blog yazıları ve makaleler nasıl yazılır… gibi temel soruların cevaplarını öğrenebileceğiniz çeşitli eğitimler var.

Bunlara kaydolup, bolca deneme yaparsanız hızla ilerlersiniz. İşte size internette içerik yazmanın temellerini öğretebilecek bazı ücretli ve ücretsiz içerik yazarlığı ve metin yazarlığı eğitimleri:

IIEnstitü – İçerik Uzmanlığı Eğitimi
https://www.iienstitu.com/online-egitim/icerik-uzmanligi-egitimi
İçerik uzmanlığı eğitimi öğrencilerine e-ticaret sitesi, haber siteleri, kurumsal siteler gibi dijital mecralar için SEO uyumlu kaliteli içerikler üretmeyi öğretme sözü veriyor.

IIEnstitü – Blog Yazarlığı Eğitimi
https://www.iienstitu.com/online-egitim/blog-yazarligi-egitimi
Blogun tanımından başlayarak blog sayfalarının nasıl açılacağını, blogunuz için nasıl içerik üretmeniz gerektiğini, anahtar kelime ve başlıklar gibi temel konuları öğretiyor.

İstanbul Boğaziçi Enstitü – İçerik Yazarlığı Eğitimi
https://istanbulbogazicienstitu.com/online-egitimler/dijital-icerik-yazarligi-egitimi
Yine içerik yazarlığı temellerini öğreten bir enstitü eğitimi.

Udemy Soner Yıldırım – SEO Uyumlu Makale Yazarlığı Kursu
https://www.udemy.com/course/seo-uyumlu-makale-yazarligi-kursu-2022
Makale yazma kuralları, SEO’nun önemi, anahtar kelime araştırması, özgün makale üretmek ve makale yazarlığından gelir elde etmek gibi konulara değinen bir Udemy kursu.

İstanbul Medya Akademisi – Reklam / Metin Yazarlığı Eğitimi
https://medyaakademisi.com.tr/egitimler/reklam-metin-yazarligi
Yukarıdaki eğitimlerden daha kapsamlı bir metin yazarlığı eğitimi. Burada reklam kavramı, brief nedir, biref’e uygun metin nasıl yazılır, reklam kampanyaları nelerdir nasıl oluşturulur, reklam filmleri ve hikayeler kurgulamak gibi oldukça ayrıntılı konularda dersler anlatılıyor. Dersleri Betül Şükür veriyor.

Üretimhane – Reklam Yazarlığı Atölyesi
https://uretimhane.com.tr/etkinlikler/reklam-yazarligi-atolyesi/
Bir metin yazarının sektördeki rolü, reklam metni türleri ve sloganlar, radyo spotları, reklamlar ve sosyal medya dahil olmak üzere çeşitli medya için yazım teknikleri gibi konuları kapsar. Eğitim, katılımcıların beyin fırtınası yapabilecekleri ve reklam kampanyaları için kendi metinlerini yazabilecekleri pratik alıştırmalar içerir.

Yahya Karaoğulları Kazandıran Kelimeler 1’e 1 Metin Yazarlığı Masterclass
https://shopier.com/13495797
Karşılıklı anlatımlar ve canlı yayınlarla haftada 2 gün buluşuyor, her dersin sonunda ödev alıyor, diğer derste ödevi eğitmeniniz ile birlikte inceliyor ve uygulamalar yapıyorsunuz. Genel olarak metin yazarlığı ya da içerik yazarlığını değil, ihtyiacınız olan konu başlıklarını öğreniyorsunuz.

 

Ücretsiz Yazarlık Eğitimleri

 

Udemy Dopinger – İçerik Yazma Kursu
https://www.udemy.com/course/makale-yazarligi-egitimi/
Adında “metin yazarlığı eğitimi” ifadesini de kullanmışlar, belli ki daha çok görüntülenme alabilmek için ama metin yazarlığından ziyade temel içerik oluşturma bilgileri yer alıyor. Hatta daha çok SEO uyumlu makale yazarlığı eğitimi olduğunu söylemek mümkün.

Deniz Duman – Bilimsel Reklam Metni Yazarlığı Eğitimi
https://www.denizduman.net/courses/ucretsiz-bilimsel-reklam-metni-yazarligi-egitimi/
Reklam ve pazarlama için metin yazarlığı ile ilgili olan bu eğitim, hedef kitleyi anlamak, metaforlar ve benzetmeler kullanmak, manşetler oluşturmak ve ikna edici bir argüman oluşturmak için istatistik kullanmak dahil olmak üzere etkili reklam metni yazmanın çeşitli yönlerini kapsıyor.

Ayrıca Facebook ve Instagram‘da beni takipte kalırsanız süpriz ücretsiz derslerle de karşılaşırsınız.

Evet burada çeşitli ücretli ve ücretsiz metin yazarlığı ve içerik yazarlığı kurslarından kısaca bahsettik. Ama seçeneklerinizin bunlarla sınırlı olmadığını unutmayın; iyi bir araştırmayla ve sürekli takiple yeni ve faydalı eğitimleri her zaman bulabilirsiniz. Ayrıca online kursların yanı sıra birçok belediyenin ücretsiz olarak sunduğu fiziksel eğitimlere de katılabilir, MEB onaylı sertifikalar da alabilirsiniz.

Hangi Metin Yazarlığı Kaynaklarının Size Uygun Olduğuna Nasıl Karar Verirsiniz?

 

Evet, eğitimler epeyce var gibi gözüküyor. Peki Yahya Hocam ben bunlardan hangisine yatırım yapayım? Benim için en doğru ve en faydalı eğitimin hangisi olduğuna nasıl karar vereceğim? Çok fazla kurs için param yok ve bütçemi en doğru şekilde kullanmak istiyorum.

Haklısınız. O zaman size tavsiyem basit:

Ücretsiz kaynaklarla başlayın ve içlerinden herhangi birinin size hitap edip etmediğine bakın. Buralarda yeni bilgiler edinirken muhtemelen kafanızda bazı ışıklar belirecek ve enerjinizi hangi yönde yoğunlaştırmanız gerektiğine dair fikirleriniz oluşmaya başlayacak.

İşte size bazı keyifli yayınlar ve hem ücretsiz hem de faydalı kaynaklar:

Podcast İnternet Günlüğü: Bölüm 3 Konuk Metin Yazarı Burak Göç Deneyimli bir içerik üreticisi ile bir metin yazarının ilham verici röportajı.

YouTube Videosu Fevkalade Şeyler: Metin yazarlığı nedir? Herkes metin yazarı olabilir mi? Metin yazarlığına dair kapsamlı ve keyifli bir sohbet.

Facebook Grup: Kazandıran Kelimeler Metin Yazarları içerik yazarları, reklam yazarları için dayanışma, yardımlaşma ve fikir alışverişi topluluğu. (Yeni oluşturduğum bu grupta yakın zamanda çok fazla faydalı içerik bulacaksınız.)

Mail Bülteni: Kazandıran Kelimeler Yahya Karaoğulları ile metin yazarlığı, reklamlar ve bir metin yazarının kişisel markasını inşa etmesi konuları üzerine faydalı bilgiler, ipuçları, stratejiler, taktikler ve örnekler içeren haftalık blog tadında bir eposta bülteni.

Harika. Tüm bu içerikleri tükettiniz (iştahlı bir öğrenciyseniz tükettiğinizi varsayıyorum) ve gruplara, bültenlere kaydoldunuz. Seçeceğiniz eğitimlere karar vermeye başladınız. Kendinizi şimdi daha iyi ve epey motive hissediyorsunuz. Ama bu noktada sizi uyarmam lazım:

Kimi takip ederseniz edin, hangi kaynaklara ve topluluklara abone olursanız olun. Hiçbir kaynak ya da hiçbir eğitmen metinlerinizi sizin için yazamaz!

Bu yüzden ertelemeli öğrenmeye kendinizi fazla kaptırmamanız gerektiğini söylemeliyim.

Ertelemeli öğrenme ne demek? Tüm bu dersleri uygulamak yerine daha fazla beceri öğrenmek ve bu becerileri gelişmek için daha fazla ders almaktır. Ve harekete geçmeyi ertelemektir.

İşte size herkesin söyleyemeyeceği bir gerçek: Kendi yazılarınız üzerinde çalışırken, kurslarda veya kitaplarda öğreneceğinizden çok daha fazlasını öğreneceksiniz.

Bu nedenle…

Evet, metin yazarlığının temelleri hakkında birkaç kitap okuyun, blogları takip edin, YouTube videoları seyredin, hatta ücretli ve ücretsiz eğitimlere katılın. Ama bir noktada gerçekten yazmaya başlamalısınız. Şimdiden başlamalısınız!

Metin Yazarı Olmak İçin Ne Tür Bir Ekipmana İhtiyacım Var?

 

Becerileri öğrenebilir, yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Güzel ama metin yazarı olmak için herhangi bir özel donanıma ihtiyacınız var mı? Metin yazarı olmak için ne gibi bir ekipman gerekiyor?

İyi haber: Bir metin yazarı olmak için sadece iki temel unsura ihtiyacınız var.

  1. Bilgisayar
  2. İyi bir internet

Gerçekten sadece bir kelime işlem programına sahip bir bilgisayar ve bolca internet.

Bir yandan da -her ne kadar bu bir ekipman olmasa da- bir noktada kendiniz için bir web sitesi oluşturmanızı öneriyorum. Çünkü web sitesi daha fazla iş almanıza yardımcı olacaktır.

Adım Adım Metin Yazarı Olma Kılavuzu

Metin yazarlığı dünyasına dalmaya hazır mısınız? İşte aklınızdaki “nasıl metin yazarı olunur ve bu işten iyi para kazanılır” sorusunun cevabı.

1. Eğitime Başlayın ve Metin Yazarlığı Becerilerinizi Geliştirin

 

Halihazırda biraz metin yazarlığı beceriniz yoksa, yukarıda bahsettiğim kaynaklardan biriyle veya benzer farklı kaynaklarla nasıl metin yazarı olunur öğrenmeye başlayın. Kapsamlı bir eğitim veya birkaç kitapla başlayabilirsiniz.

2. Kendi Web Sitenizde Yazmaya Başlayın

 

İş bulmaya başlamanın tek yolu, portföyünüzde dünyaya veya en azından potansiyel müşterilerinize ne yaptığınızı göstermektir. Yaptığınız işi bildiğinizi gösteren bir web sitesine sahip olmak ortaya önemli bir fark koyar.

Kendi web siteniz olursa orada portföyünüzü, blog yazılarınızı sergilemek, vaka çalışmalarını paylaşabilirsiniz. Çok süslü ya da havalı bir siteye ihtiyacınız yok: Metin yazarlığı becerilerinizi gösteren basit bir sayfanız olsun yeter, inanın.

3. İnsanlardan İş İsteyin

 

Başlarken eş-dost için, küçük yerel işletmeler için falan gayet düşük ücretlerle yazabilirsiniz. Sorun yok. Hatta hayır kurumları ya da yeni moda tabiriyle kar amacı gütmeyen kuruluşlar için ücretsiz bile yazabilirsiniz. Bunda kötü bir şey yok. Bilakis gayet iyi bir şeydir.

Gönüllü olur, becerilerinizi geliştirir ve referans biriktirmiş olursunuz. Üstelik bunu yaparken vicdanen de size iyi hissettirecek bir şeyler yapmış olursunuz. Güzel duygudur. Biraz deneyim kazandıktan sonra, adınızı iş ilanlarına ve serbest çalışan (freelance) iş sitelerine eklemeye başlayabilirsiniz.

4. Daima Kendinizi Pazarlayın

 

Yolun her adımında, kendinizi pazarlamaya ve becerileriniz üzerinde çalışmaya devam edin. Profilinizi Bionluk, Freelancer, Upwork ve Fiverr gibi web sitelerine ekleyin. Özgeçmişinizi sürekli olarak pazarlama ajanslarına ve halkla ilişkiler firmalarına gönderin. Others ve Armut benzeri uzaktan çalışma sitelerindeki işlere düzenli olarak başvurun.

Ne yaptığınızı bildiğinizin sosyal kanıtı olarak, başarılı işlerinizin sonuçlarından faydalanarak web sitenize vaka çalışmaları yazabilirsiniz. Web sitenizi yeni portföylerle, referanslarla, yeni yazdığınız bazı işlerle (müşteriden izin alarak) güncelleyin. Diğer bloglar ve web siteleri için yazmak ve podcast’lerde uzman bir metin yazarı olarak görünmek de yardımcı olabilir. Sonuçta podcast eğlenceli bir şey; vakit buluyorsanız yapın derim.

5. Niş Seçin

 

Metin yazarlığı kariyerinizin başlangıcında, alabileceğiniz her yazı işini yapacaksınız. Ne kadar düşük ücretli işler olsa da.. Bu işin gerçeği. Ama buna da sadece kötü tarafından bakmayın. Bunun da sizin için gayet faydalı bir yanı var:

Ne kadar çok şey üstlenirseniz o kadar öğrenirsiniz. Ne kadar farklı alanlarda ve konularda, ne kadar farklı metin türleri yazarsanız neleri sevdiğinizi, neleri sevmediğinizi, neleri yazmakta daha mahir ve neleri yazmakta pek de iyi olmadığınızı o kadar çabuk öğrenirsiniz.

Bonus: Araştırma Becerinizi Geliştirin

 

Metin yazarı olmak zaman ve çaba gerektirir. Lakin sabrın sonu selamettir. Birazcık sebatla tatmin edici ve kazançlı bir kariyere dönüşür. Kim size evinizden pijamayla çalışmanıza karşılık ayda en az 2-3 asgari ücret değerinde para ödüyor ki? Tabii ki sabredeceksiniz! Şımarmayın. 🙂

Pratik yapmaya, becerilerinizi ve ağınızı geliştirmeye devam etmeyi unutmayın ve her zaman yeni fırsatların peşinde olun.

Pratik yaparsanız ve yazacağınız konuları araştırmakta gerçekten iyi olursanız, projelerinizi daha hızlı bitirirsiniz! Üzerinde çalıştığınız konuyla ilgili bulabileceğiniz her şeyi okuyarak başlayın. Bu konuda çok şey bilen deneyimli insanlarla konuşmaya çalışarak fikirlerini alabilirsiniz. Farklı araştırma yöntemlerini denemekten geri durmayın ve hangisinin sizin için en uygun olduğunu öğrenin.

Metin yazarı olmak ve bu işten çok para kazanmak ilginizi çekiyorsa, sıkı çalışmaya devam edin! İlk başta çok reddedilseniz bile denemeye devam edin! Hizmetlerinizin reklamını yapabilir ve daha fazla iş almanıza yardımcı olacak insanlarla bağlantı kurabilirsiniz.

Başlamak biraz zaman alabilir ama pes etmeyin! Çok çalışmaya devam ederseniz, gittikçe daha iyi olacaksınız ve yakında çok işiniz olacak.

İyi şanlar!

2 yorum

  • arda
    şurada nce

    Merhabalar Yahya Bey , çok detaylı ve bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize ve emeğinize sağlık.

    Yanıtla

Yorum Yaz