Bir metin yazarı nasıl daha fazla kazanır?

para kazanan metin yazarı

Merhaba,

Serbest çalışan bir metin yazarıysanız, para aklımızda hep yer ediyor. İstesek de istemesek de.. Tamam sonuçta sevdiğimiz işi yapıyor ve tutkumuzla çalışıyoruz ama para -ya da parasızlık- da hayatın bir gerçeği olarak hep bir kenarda duruyor ve bize oradan sırıtıyor.

Bir arkadaş parayı tavşana benzetiyordu. Sanki biz alın teriyle güç bela çalışan, adeta ‘işini sırtında taşıyan’ bir kaplumbağayız da, para da hiç durmadan koşturan bir tavşanmış gibi..

Siz neye benzetirseniz benzetin, onu elde etmek için sürekli bir çaba ve hatta eziyet çekme halinde olduğumuz bir gerçek. İşleriniz yolunda gidiyor olsa bile, daima bir sonraki müşterileri temin etme kaygısı içinde olmanız gerekiyor.

Bu yüzden az sonra gerçekleşecek müşteri toplantıma başlamadan önce, size sabit bir gelir akışı sağlama konusunda bazı tavsiyeler vermek istiyorum:

Para kazanmak için Ağ Kurma (network), Gözlem ve Fazla Teslimat formülünü uygulamalısınız.

Nasıl bişey bu? Şöyle:

 

Ağ Kurma

 

Potansiyel müşterileriniz kimler? Nerede toplanırlar? LinkedIn? Twitter? Facebook? Her neresiyse oraya gidin ve metin yazarlığı ile pazarlama hakkında bir şeyler söylemeye başlayın. Böylece bir otorite gibi görünürsünüz. Sonra..?

Sonra da insanlar size gelirler.

Tabii ki fiziksel dünyayı da unutmayın. Örneğin, yerel işletme sahiplerinin peşindeyseniz, seminerler, meslek buluşmaları gibi yüz yüze ağ oluşturma etkinliklerini takip edebilirsiniz. Böyle şeyler potansiyel müşterilerin arasına girmeniz için size birer fırsattır.

 

Gözlem

 

Neler işe yarıyor? İnsanlar nelere iyi tepki veriyor ve neleri görmezden geliyorlar? Dikkatinizi çeken bir şeyler olduğunda dikkatle gözlemleyin. İşe yarayan şeyleri daha fazla yapın ve işe yaramayanları azaltın ya da hiç kullanmayın. (Swipe Files diye bir kavram var. Önümüzdeki haftalarda size bundan bahsedeceğim ve hoşunuza gidecek. Bundan epey faydalanabilirsiniz.)

 

Fazla Teslimat

 

Bir müşteri bulduğunuzda, onlara “iyi davranmalısınız”.

“Nasıl yani, biz kötümü davranıyoruz? Bu da tavsiye mi şimdi?” Aceleci olanlar böyle tepki verebilirler. Ama hayır, kastettiğim şey “hep daha fazlasını vermek” ile ilgili.

Onlara teslim tarihleri (deadline) ile ilgili tutabileceğiniz bir söz verin ve… işi bir veya iki gün önce gönderin. Düzeltmeler (revize) istediklerinde bunları hızlı bir şekilde yapın. Ücretsiz tavsiyeler verin.

Yani genel olarak beklediklerinden daha fazlasını teslim etmeye bakın. Olabildiğince. Ben hep öyle yaparım. Bana pek bir zararı olmaz. Faydası ise çok olur.

 

Yukarıda söylediklerimin hepsini tutarlı bir şekilde yapın ve yeni müşteriler, tekrarlanan müşteriler ve yönlendirilen müşteriler aracılığıyla paranın size doğru geldiğini görün.

Teslimat kısmı en önemlisi!

Biliyorsunuz, işimiz “insan”la. Ve insanlarla ilgilendiğiniz zaman onlar da sizinle ilgilenir. Müşterilerinize iyi davrandığınızda, onlar size daha iyi davranacaklar. Elbette istisnalar olacak ama adı üstünde, onlar “istisna”. Genel olarak bu kural geçerlidir. Üstelik sadece metin yazarlığı ile ilgili değil, bu tüm işler için geçerli bir kural.

O yüzden anlaşmanız sadece 1 ya da 2 revizyon içeriyor olsa bile, bir müşteri için 3. kez revizyon yapmanız icap ederse, yapın gitsin. Çünkü o müşteri sizden memnunsa, size daha fazla iş verme ve sizi başkalarına yönlendirme olasılığı daha yüksektir.

Ben işimi bu formül ve yaklaşım üzerine kurdum. Ve bir önceki mailimde söylediği gibi, işlerimin büyük çoğunluğu önceki müşterilerimin referanslarıyla bana gelir.

Tabii ki iyi niyetli yaklaşımınızı suistimal edecek insanlarla da karşılaşabileceksiniz ama onlara izin vermemek de sizin elinizde. Emin olun zarif üslubunuzdan faydalanmayı deneyenler olacak ama onları çabucak tanırsınız.

İşte onlar yüzünden, sadece yardımınıza ihtiyacı olan dürüst, çalışkan ve iyi niyetli işletme sahiplerine daha fazlasını verme zarafetinden vazgeçmeyin. Onlara saygı göstermeniz ve onlarla ilgilenmeniz gerek. Bu bazen fazladan bir şeyler teslim etmeniz anlamına gelse bile…

Sonuçta…

Unutmayın ki bu kısa vadeli değil, uzun vadeli bir oyun. Kısa vadeli oyun kısa vadeli kazanç demektir; işleri olabildiğince çabuk bitirmek ve daha hızlı hareket edebilmektir. Uzun vadeli oyun ve uzun vadeli kazanç ise her işe daha fazlasını koymak ve tekrarlanan çalışmalar, referanslar ve tavsiyelerle ödüllendirilmek demektir.

Müşterilerinizi mutlu edin, işinizden daha çok zevk alacaksınız ve sevimli bir yan etki olarak daha fazla tavşan elde edeceksiniz.

Umarım bu tavsiyem size yardımcı olur.

Sevgiler,
Yahya.

👇🏽 Sosyal medya gönderilerimden seçmeler 👇🏽

____________________________________

Linkedin hesabımı takip etmek için tıklayın

____________________________________

Twitter hesabımı takip etmek için tıklayın

____________________________________

 

Mail lsitesine katılmak için buraya tıklayabilirsin.

Yorum Yaz