Twitter’da İşinizi Büyütmek için Hemen Yapabileceğiniz 9 Şey

iş için twitter

Twitter’da işinizi büyütmek, kulağa hoş geliyor değil mi?..

Twitter’da işinizi büyütmek ve markanızı yükseltmek mümkün mü? Ne demek, tabi ki mümkün! Evet, Twitter da işinizi büyütmek konusunda, Facebook kadar üyesi olmasa da markanız için en az onun kadar etkili olabilecek bir platform.

Film yıldızlarından şarkıcılara, futbolculardan diğer ünlü sporculara ve hatta politikacılara kadar her kesimden insanın popüler tweet’lerini hangi sıklıkta okuduğumuzu siz de biliyor, görüyorsunuz.

Twitter’ın diğer platformlara göre kısacık sayılabilecek o mesajları, internet ortamındaki bir boşluğu benzersiz şekilde dolduruyor. Uzun bir makaleyi okumak ya da videoları izlemek için zamanı olmayan insanlar Twitter’a girerek bir dakika içinde onlarca mesajı yani tweet’i okuyabiliyor, gündeme göz atabiliyorlar.

Hatta size şöyle söyleyeyim, aslında insanlar mesajların kısalığı ve kolayca hazmedilebilmesi sebebiyle Twitter’ın eğlenceli ortamına kendilerini kaptırıp, bir makale okumak ya da YouTube’da birkaç video izlemek için ayıracakları süreden çok daha fazlasını Twitter’da geçirebiliyorlar.

Bu durumda internette ve sosyal medyada işini büyütmek isteyenlere yardımcı olan bir dijital pazarlama danışmanı olarak hemen size gerçeği söyleyeyim:

Twitter işinizi büyütmeniz için gayet elverişli ve önemli bir ortamdır. Bunu göz ardı etmemeli.

Ve yine geldik işin kaçınılmaz tarafına. Eğer bir süredir yazılarımı okuyorsanız bunu artık siz de gayet iyi biliyorsunuz ki, her pazarlama kanalında ve tüm sosyal medya platformlarında olduğu gibi Twitter’da işinizi büyütmek için de net bir stratejiye ihtiyacınız var.

Hep strateji hep strateji… evet öyle. Hedef, plan ve strateji… Bunlar pazarlamanın temel yapı malzemeleridir. Hedefsiz yola çıkılmaz, plansız bu hedefe ulaşılmaz, strateji olmadan da plan gereken hız ve düzende işlemez.

O yüzden her zaman stratejilere ihtiyacımız var. Neyse ki sizin bunu fazla dert etmenize gerek yok; işte Yahya Karaoğulları dostunuz var! 😉 Ve size hedeflerinize ulaşma yolunda her platformda gereken stratejileri daima, keyifle ve ücretsiz olarak sunuyorum.

İş için Twitter’ı Nasıl Kullanmalıyız

Peki konumuza dönelim ve Twitter’da işinizi büyütmek için ihtiyacınız olan stratejik adımlara bir göz atalım:

1. Sürekli Olarak Tweet Atın

Unutmayın; devamlılık internette pazarlama konusunda altın anahtardır.

Devamlı ve düzenli olarak ortalıklarda görünmüyorsanız insanlar sizi hatırlamaz. Twitter’da da böyle. Sürekli ‘tweetlemeniz’ ve kendinizi takipçilerinize hatırlatmanız lazım. Ama bu noktada sizi uyarmak istiyorum ki, iki şeyi birbirine karıştırmayın:

Devamlı, düzenli, sürekli… evet ama “çok fazla” değil. Her gün belli miktarda paylaşım, en doğru kıvamdır.

Genel olarak sosyal medya pazarlaması ile ilgili işin sırrı her gün paylaşım yapmak, ancak aşırı sıklıkta gönderi yayınlamamaktır. İnsanları boğmamalı, sabahtan akşama kadar gönderi paylaşarak kızdırmamalı hatta kendinizden bıktırmamalısınız.

Neyse ki bu kuralın en az geçerli olduğu platform Twitter’dır. Çünkü Twitter’ın akışı o kadar kalabalıktır ve öyle hızlı hareket eder ki, bir paylaşımınızı bir kerede tüm takipçilerin görmesi mümkün olmayabilir. Bu sebeple bazı kullanıcılar sık sık gönderi yayınlar ve bu yayınlarını bazen defalarca tekrar paylaşırlar. Böylece olabildiğince fazla insanın akışlarında görünmek isterler.

Sizin de, bunu abartmak istemeseniz de günde birkaç kez tweet atmanızda ve bazı önemli mesajlarınızı düzenli aralıklarla tekrarlamanızda bir sıkıntı yok; sessiz kalmaktan iyidir.

2. Profilinizi Optimize Edin

Bu ne demek; yani en uygun hale getirin, ondan en iyi şekilde faydalanın.

Tıpkı diğer sosyal medya sitelerinde olduğu gibi, ‘bio’nuz, yani profil özetiniz Twitter’da da önemli bir rol oynuyor. Nasıl biliyor musunuz? Aslında biliyorsunuz, şöyle ki;

Yayınladığınız bir tweet ile anlık olarak bir kullanıcının dikkatini çekmeyi başardığınızda, genel olarak ilk yaptığı şey nedir? Evet, profilinize şöyle bir bakış atmak üzere adınıza tıklamaktır. Öyleyse bu dikkati boşa harcamamalıyız. Haydi profilimizi güncelleyelim.

Profesyonel görünümlü bir fotoğrafla başlayın. Sonra okurlara kendiniz/işletmeniz ve işiniz hakkında parlak bir özet sunun. Hedef kitleniz için profilinizi daha hızlı ve kolay anlaşılır hale getirmek üzere alakalı anahtar kelimeler ve etiketler (hashtag’ler) kullanın.

Ve bir de bağlantı paylaşma hakkınız var; tabi ki bunu da en faydalı şekilde kullanmalısınız. İlk kez ziyaret edecek birisi için en uygun adres neresiyse oranın linkini paylaşmayı tercih edin; web siteniz, satış sayfanız, bir kayıt (opt-in) formu veya herhangi bir kampanya sayfası. Artık onu siz belirleyeceksiniz.

3. Takım Çalışmasından Faydalanın

Sosyal medya tam bir “momentum yakalama” işidir. Tüm sosyal medya platformlarında en önemli algoritmalardan biri gönderilerinizin etkileşim hızıdır. Yani bir gönderinin ne kadar kısa sürede ne kadar fazla beğeni, paylaşım, izlenme, tıklanma, yorum vs. aldığı kritik bir öneme sahiptir. Bu değerlere göre puanınız yüksek olursa paylaşımlarınızın daha fazla gösterilmesi, öne çıkarılması gibi avantajları elde etmeniz kolaylaşır.

Haliyle bu konuda başarı sağlamak için bir ekip çalışmasının faydası çok olabilir. Örneğin çalışanlarınızı Twitter kullanmaya ve mesajlarınızı beğenip paylaşmaya teşvik edebilirsiniz. Bir gönderiniz yayınlanır yayınlanmaz, mesela 5 adet re-tweet alırsa iyi bir başlangıç yapmış olursunuz. Bu da biraz devamlı olursa Twitter’da işinizi büyütmek yolunda önemli bir adım olur.

4. Farklı İçerik Türlerini Paylaşın

Takipçilerinizin ilgisini canlı tutmak için onlara biraz çeşitlilik sunun. Ne gibi mesela?

İnsanları web sitenize veya blog yazılarınıza ya da bazen ilginç haber öğelerine yönlendirebilirsiniz. Renkli ve göz alıcı görsel tasarımlar, ilginç fotoğraflar ve videolar paylaşabilirsiniz.

Yalnızca metinler veya linklerden oluşan tweetler paylaşırsanız, fırsat kaçırıyorsunuz demektir. Evet, izleyici kitlenizle güçlü bir iletişim kurmak için size fırsatlar sunan bu platformların gücünden doğru şekilde faydalanamamış olursunuz. Araştırmalar görsellerin ve videoların metinlerden çok daha fazla dikkat çektiğini ve etkileşim aldığını gösteriyor.

Özellikle her tweet’inizde mutlaka ürünlerinize yönlendiren bağlantılar paylaşmaktan kaçınmalısınız. Müşterilerim ve danışanlarım bana ilk geldiklerinde sosyal medya hesaplarında en yoğun olarak karşılaştığım hatalardan birisi budur. Sürekli kendi reklamları, sürekli kendi ürünleri, indirimleri, kampanyaları… Paylaşımlarının %99’u sattıkları şeylerden ibaret oluyor.

Bu kullanıcılara nasıl bir mesaj veriyor sizce? Evet, tam olarak “ben, ben, ben…” demekten farksız bir durum. Bundan kaçının. Twitter özellikle genç kesimin biraz daha ağırlıklı olduğu bir platform. O yüzden Twitter’da işinizi büyütmek istiyorsanız, kendinizi değil takipçilerinizi büyüteceksiniz.

Buna ne kadar değinsem az… Hmm, dur o zaman bu konuya özel bir başlık daha açayım:

5. “Trendlere” Ayak Uydurun

Gündemler, trend konular ve hashtagler etkileşim fırsatlarıdır

Evet, bir işletme olarak pek tabi kendi gündeminiz ve konularınız var. Doğal olarak sektörünüz, ürünleriniz ve işletmeniz hakkında konuşmak, bunları öne çıkarmak istiyorsunuz.

Anlıyorum.

Ama dikkat edin, lütfen, burası sosyal medya. Neymiş? Sosyal medya.

Gelin bir daha tekrar edelim -şimdi kafama bir şey fırlatmak istiyorsunuz biliyorum ama gene de yazacağım-:

“SOSYAL” medya.

Vurgulama sebebim anlaşıldı mı? 🙂

Lütfen sosyal olun. ‘Trend Topic’ diye bir olay var Twitter’da. Yani dünya gündemi, ülke gündemi ya da yerel gündemler falan.. Hah, işte burayı takip edin. Buradaki konular hakkında da bir şeyler paylaşmanızda fayda var.

En azından sizinle dolaylı olarak da olsa alakalı sayılabilecek ya da hakkında yorum yapmanızda sakınca olmayacak bazı konular üzerine paylaşımlar yapabilirsiniz.

Twitter’da bunu yapmanızı kolaylaştıran şeyler hashtag’lerdir. İşiniz, işletmeniz, ürünleriniz ya da hizmetlerinizle, popüler gündem konuları veya hashtag’ler arasında ilgi kurmaya çalışarak gayet sevimli tweet’ler üretebilirsiniz.

Bunu yapamayacak olsanız bile, daha fazla görünürlük ve etkileşim kazanmak üzere etiketlerden yani hashtag’lerden mutlaka faydalanmalısınız. Yeter ki tüm tweet’leriniz sadece sizinle ve işinizle ilgili olmasın.

6. Tweet’lerinizi Tanıtın (Öne Çıkarma)

Twitter’da reklam vermek ve sponsorlu tweet paylaşmak

Twitter’da reklam verme elbette para harcamanızı gerektiren bir strateji. Ama çok daha fazla doğal takipçi kazanmak ve mevcut takipçilerinizin size olan bağlılıklarını artırmak için de en etkili yollardan birisidir. Twitter’da işinizi büyütmek yolunda belli bir mesafe katetmişseniz ve artık bir “level” daha yukarıya çıkmak istiyorsanız düşünmeden uygulayacağınız bir stratejidir.

Tweetlerinizi öne çıkarmak yani ‘sponsorlu tweet’ şeklinde reklam haline getirmek onları hedef kitlenizin tam karşısına çıkaracaktır. Burada dikkat etmeniz gereken husus, amacınıza ulaşmak üzere öne çıkarılacak en doğru ve en iyi içerikleri seçmektir.

Tanıtım olarak kullandığınız tweetlerden eposta listenizi oluşturmak üzere faydalanabilir ve bu tweet ile insanları bir katılım sayfasına yönlendirebilirsiniz. Bu arada tanıtım sonuçlarınızı test ederek doğru kitleyi hedefleyip hedeflemediğinizi de kontrol etmeniz gerekir.

7. Influencer’lar (Fenomenler) ile İlişkiler Kurun

Twitter aslında gerçekten harika bir yer; sadece müşteriler ve potansiyel müşterilerinizle değil, sektörünüzden farklı çevrelerle, potansiyel partnerlerle ve bizde tuhaf bir şekilde fenomen diye tabir edilen ‘influencer’ yani ‘etkileyen’ kişilerle de ilişkiler kurabilmenizi sağlar.

Tek yapmanız gereken biraz girişken ve öncü olmak, ilk adımı atmak ve diğer kullanıcıları desteklemektir. Onları takip edin, tweet’lerini paylaşın (re-tweetleyin) ve tweet’leri hakkında yorumlar yapın. Yalnız kurduğunuz ilk iletişimler hemen iş teklifleri, ortaklıklar falan ile ilgili olmasın. Az sabır =)

Önce biraz ilişki kurun, güven bina edin. Onları destekleyen bir tarz benimser ve diyalogların yolunu açarsanız çok güzel şeylerin başlamasını sağlayabilirsiniz. Üstelik bu strateji için sadece Twitter ile sınırlı kalmanıza da gerek yok; bu yeni ‘çevrenizle’ onların diğer sosyal medya hesapları ve blogları üzerinden de görüşmeye devam edebilirsiniz.

8. Sosyal Medya Otomasyonu Kullanın

Sosyal medya otomasyonu ile gönderilerinizi takvimleyerek programlayabilirsiniz.

Sosyal medya otomasyonu düzenli bir program ile gönderiler yayınlamanızı sağlar. Böylece daha iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olur. Bunun için Buffer veya Tweetdeck gibi güzel araçlar mevcut. İçeriğinizi planlayın, gönderilerinizi tasarlayın ve paylaşım takvimini programlayın. Gerisini bu araçlar hallediyor. Güzel, değil mi?

Ama dikkat! Sadece otomasyona güvenerek hesabınızı ihmal etmeyin sakın. Otomasyon ile kişisel dokunuşu bir dengede tutarak ilerlemeniz gerekiyor. Mesela Buffer kullanarak postlarınızı, yani sosyal medya gönderilerinizi programladınız diyelim. Yine de hesabınızı düzenli olarak kontrol etmeye, yorumlara cevap vermeye ve diğer kişilerin tweet’leri ile etkileşim kurmaya devam etmelisiniz.

Sonuçta otomasyon programları sadece düzenli içerik paylaşımı yapmanızı sağlarlar. Ama insanlarla etkileşimi sağlayacak olan yine bir “insan” dokunuşudur. ‘Sosyal’ olmaya devam ediyoruz…

9. Twitter’ı Genel Pazarlama Stratejinizin Bir Parçası Yapın

Tüm bu strateji ve ipuçlarını özellikle bir arada kullanmaya gayret ettiğinizde Twitter’da işinizi büyütmek için nasıl da belirgin bir katkı yaptıklarını göreceksiniz. İşinizi en iyi siz biliyorsunuz; ürününüzü ya da hizmetlerinizi, onların kimlere yönelik olduğunu, hedef kitlenizin yapısını en iyi siz tahmin edebilirsiniz.

Tüm yaklaşımınızı bu gerçeklere göre uyarlamalı ve analizleri takip etmelisiniz. Çalışmalarınızın sonuçlarını, ilerleme durumunuzu gözlemleyerek nasıl bir gelişme kaydettiğinizi daha iyi kavrayabilir ve stratejilerinizi buna göre şekillendirebilirsiniz. Tüm bunların ışığında bir kez daha rahatlıkla söyleyebilirim ki doğru kullanıldığında Twitter, işinizi büyütmek ve geliştirmek için gerçekten güçlü bir araçtır.

Yorum Yaz